Kroz igru do uštede enerije

Kragujevačko Gradsko odeljenje za održivi i ravnomerni razvoj i energetsku efikasnost sa ciljem podizanja svesti o energetskoj efikasnosti, organizovaće radionice u svim vrtićima predškolskih ustanova ”Nada Naumović” i ”Đurđevdan”.

Prva u nizu radionica održana je u vrtiću ”Crvenkapa”, gde su podeljene bojanke I predstavljeni osnovni pojmovi vezani za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije kao i mogući načini uštede u domaćinstvu. Prvoj radionici prisustvovao je član Gradskog veća za zaštitu žvotne sredine, održivi i ravnomerni razvoj, Vladimir Maksimović.

Kroz igru do uštede enerije

  • Imamo dva segmenta, jedan je da menjamo svest nas stariji i onaj lepši deo, a to je da kreiramo svest naših mališana. Vladimir Maksimović, član GV u vrtiću CrvenkapaOvi poletarci koje smo posetili i podelili bojanke da kroz igru nauče kako treba da se odnose prema energiji daju nam nadu da u budućnosti nećemo imati ovoliko problema koliko imamo sad u oblasti energetske efikasnosti – istakao je Vladimir Maksimović, član GV.

Odeljenje za održivi, ravnomerni razvoj i energetsku efikasnost planira da u ovoj godini radi na podizanju svesti o značaju energetske efikasnosti naših najmlađih sugrađana, putem radionica u predškolskim ustanovama. Ova služba organizovano i sistematski prati potrošnju energije u javnim zgradama na teritoriji grada i na osnovu te analize predlaže konkretne mere koje će dovesti do uštede u energiji, a samim tim i do uštede u gradskom budžetu. Neke od njihovih aktivnosti su izrada Plana održivog razvoja energetike za grad, zatim softera za praćenje potrošnje energije u javnim zgradama, energetskih elaborata za javne zgrade, ugradnja merno – regulacione opreme u podstanice škola koje se greju na daljinsko grejanje. U planu je i ugradnja opreme za kompenzaciju reaktivne energije radi smanjenja troškova za električnu energiju kao i ugradnja solarnih kolektora za zagrevanje sanitane tople vode u vrtić ”Kolibri”.

Grad Kragujevac je takođe uzeo učešće u dva velika projekta koji se realizuju zahvaljujući ministarstvu prosvete, a to su zamena stolarije u Prvoj tehničkoj školi I potpuna sanacija Osnovne škole ”Moma Stanojlović”. Preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije, biće finansirana I potpuna energetska sanacija Politehničke škole u vrednosti od preko 60 miliona dinara.

You may also like...