Lokalni planovi upravljanja otpadom Južnobačkog okruga

Nakon godinu dana napornog i efikasnog rada na izradi lokalnih planova, predstavnicima 11 opština Južnobačkog okruga na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu svečano su uručeni Lokalni planovi upravljanja otpadom u ovim opštinama. Inače, Južnobački okrug je prvi u Srbiji koji je uspeo da svojih 11 opština (Bač, Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Bečej, Vrbas, Žabalj, Srbobran, Sremski Karlovci, Temerin i Titel) poveže u projekat planiranja upravljanja otpadom, a sve s jednim ciljem – očistiti okrug i stvoriti ambijent za zdraviji i kvalitetniji život.

svecano-su-urucenje-lokalnih-planova-upravljanja-otpadom

Tom prilikom, državni sekretar u Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja dr Miladin Avramov istakao je da Južnobački okrug treba nastaviti ovim putem i da bi sledeći korak opština u Južnobačkom okrugu trebalo da bude izgradnja regionalne deponije po uzoru na Nemačka i iskustva drugih evropskih zemalja.

  • Želim da u bliskoj budućnosti ovakav model udruživanja i pravljenja zajedničkih lokalnih planova upravljanja otpadom bude primenjiv i u ostalim regionima Srbije. Nadam se da će u bliskoj budućnosti Srbija biti bez divljih deponija i da ćemo i mi početi da zarađujemo od našeg otpada – naveo je Avramov.

Pomoćnik ministra u Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja Aleksandar Vesić ukazao je na to da je Južnobački okrug jedini primer u Srbiji koji je krenuo da pravi regionalne planove i da se bori protiv divljih deponija, a ne treba zanemariti činjenicu da, kako kaže, komunalni otpad ima svoju upotrebnu vrednost. On je podsetio da se na divljim deponijama širom Srbije, pretežno nalazi opasan otpad i da je pravo vreme da se primenjuju zakonske regulative, kako bi i ova oblast u Srbiji postala uređena.

  • Ovaj potez na koji se odlučio Južnobački okrug u saradnji sa GIZ-om predstavlja temelj i odličan primer kako treba sistematično, korak po karak, pristupiti uklanjanju divljih deponije i otpada, i sasvim sam siguran da će ovaj posao vrlo brzo biti vidljiv i isplativ – izjavio je Vesić.

Pokrajinski sekretar za zaštitu životne sredine i održivi razvoj Slobodan Puzović konstatovao je da primer Južnobačkog okruga ukazuje na to da se udruživanjem snaga postižu odlični rezultati.

Učesnici projekta izrade LPUO

Goran Vujić, rukovodilac Departmana za inženjerstvo zaštite životne sredine Fakulteta tehničkih nauka, rekao je da su na ovom projektu pored eksperata iz GIZ-a i nezavisnih eksperata, radile i njegove kolege i da je za njih ovo bilo dragoceno iskustvo.

  • Sasvim je sigurno da se nećemo zadržati na ovom, naš sledeći korak jeste izrada studije izvodljivosti za uvođenje mehaničko-biološkog tretmana otpada u našem okrugu. Cilj nije bio da se naš rad i angažman zadrži samo na izradi planova, naša misija je bolje upravljanje otpadom u celoj regiji – Vojvodini i Srbiji – zaključio je Vujić.

Načelnica Južnobačkog upravnog okruga Darija Šajin istakla je da je ovaj projekat dobio podršku Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja i Pokrajinskog sekretarijata za životnu sredinu i održivi razvoj, ali i tehničku i finansijsku podršku GIZ-a u okviru projekta “Jačanje lokalne samouprave”.

Darija Šajin

  • Smatram da smo, zajedno sa svim partnerima, uspeli da pokrenemo snažnu regionalnu akciju u oblasti zaštite životne sredine, jedini smo uspeli da povežemo 11 opština u veoma važan projekat međuopštinske saradnje, koja, pokazalo se, ima brojne rezultate. Zajedno smo formirali Međuopštinsku radnu grupu za zaštitu životne sredine, tako da gotovo nema opštine u našem okrugu koja nije obnovila mehanizaciju i opremu za upravljanje otpadom, proširila zonu pokrivenosti i omogućila uslove za bezbedno upravljanje otpadom. Dokumenta koja danas uručujemo, služiće svima da efikasno i ekonomično upravljaju otpadom u narednih deset godina i to u skladu sa važećom regulativom, a to je jedini pravi put kojim treba da idemo – istakla je Šajin.

Ona je navela da su njihove namere da aktivno učestvuju u izradi studije izvodljivosti za uvođenje mehaničko-biloškog tretmana otpada, za šta je, kako kaže, Vlada Nemačke već obezbedila novac. Klaus Šmit, vođa projekta GIZ-a, potvrdio je na svečanoj ceremoniji da se nastavlja sa drugom fazom – izradom studije izvodljivosti, a to znači da se Južnobački okrug sa svojih 11 opština neće zadržati samo na izradi lokalnih planova upravljanja otpadom.


otpad

You may also like...