Meštane Kosjerića brine paljenje otpada

U Kosjeriću opet zategnuti odnosi lokalne vlasti i ekologa sa cementarom “Titan”. Opasni otrovi mogu da ugroze poljoprivredu i zdravlje ljudi.

Cementara “Titan”

Zahtev Ministarstva građevinarstva da ova opština odredi iznos komunalne takse za objekat skladištenja komunalnog otpada koji će se se ložiti u cementari “Titan” uznemirio je ekologe, lokalnu vlast i građane. Tako zategnuti odnosi bili su i pre 12 godina, kad je tadašnje Ministarstvo ekologije na čijem čelu je bio Oliver Dulić, potpisalo Memorandum o razumevanju sa cemenatarama u Beočinu, Popovcu i Kosjeriću o spaljivanju komunalnog otpada i starih automobilskih guma.

U fabrikama u Beočinu i Novom Popovcu već se koristi takvo alternativno gorivo, ali ne i u cementari “Titan” u Kosjeriću. Zato je sadašnji zahtev Ministarstva građevinarstva shvaćen tako da se i “Titan” priprema za spaljivanje komunalnog otpada pa će dioksini i furani, dosad najpoznatiji opasni otrovi, ugroziti poljoprivredu od koje živi 90 odsto stanovnika opštine, a posebno ugroziti zdravlje stanovništva.

  • To neće proći. Pre pet godina Skupština opštine je donela odluku o zabrani svih aktivnosti opštinskih organa po ovom pitanju. Tu odluku moramo da poštujemo i brinemo se za život i zdravlje naših građana – kaže predsednik opštine Žarko Đokić.

Na sve to Miroslav Gligorijević, generalni direktor cementare “Titan”, za “Novosti” je izjavio da nema mesta nikakvoj panici.

  • Goriva proizvedena od raznih vrsta otpada koriste se u mnogim zemljama Zapadne Evrope i Amerke. U Švajcarskoj taj procenat je do 50, a u Nemačkoj se čak 60 odsto energije dobija iz alternativnih goriva – kaže Gligorijević.

Na taj način, dodaje, države smanjuju količine deponovanog otpada i čuvaju rezerve fosilnih goriva.

  • Namera naše kompanije je da iskoristi najsavremenije tehnologije i iskustva i da za dve-tri godine i u Kosjeriću počne korišćenje komunalnog i neopasnog industrijskog otpada – zaključuje Gligorijević.

ČISTIJI VODA I VAZDUH

U cementari razumeju reakciju vlasti i građana, ali ne razumeju zašto se zaboravlja da je je posle privatizacije “Titan” uložio oko 16 miliona evra u zaštitu životne sredine. Loženjem petrol-koksa i ugradnjom savremenih filtera zagađenje vazduha smanjeno je dvadeset puta, urađeni su objekti za prečišćavanje otpadnih voda, pokrivene deponije sirovina, uređene saobraćajnice i zajedno sa udruženjima građana podignut zaštitni zeleni pojas oko cementare. Zar bismo sad ugrozili zdravlje zaposlenih i naših sugrađana, pitaju se u Cementari.

izvor: Večernje novosti

You may also like...