Nagradna igra: „Karta za prirodu“ na Nišvilu

„Karta za prirodu“ na Nišvilu – Nagradna igra: obilazak 11 zaštićenih prirodnih dobara

Nagradna igra „Karta za prirodu“ Zavoda za zaštitu prirode Srbije i upravljača zaštićenih područja, u okviru festivala Nišvil (11-14. avgust 2016.), omogućiće posetiocima da osvoje jedinstveni obilazak zaštićenih područja: predela izuzetnih odlika „Vlasina“ i „Lepterija Sokograd“, spomenika prirode „Resavska pećina“, „Vodopad Lisine“, „Cerjanska pećina“ i „Pećina Risovača“, specijalnih rezervata prirode „Uvac“, „Jerma“, „Suva planina“ i „Jelašnička klisura“, i našeg najvećeg prirodnog dobra Parka prirode „Stara planina“.

Nagradna igra "KARTA ZA PRIRODU"

Svakog dana tokom trajanja festivala deliće se nagrada – poseta zaštićenom prirodnom dobru koje se toga dana bude predstavljalo na Info pultu za prirodu. Kako bi osvojili nagradu potrebno je da se učesnici prijave na Info pultu za prirodu od 19:00 časova, da bi u periodu od 19:00 do 22:00 pronašli jednog od osam volontera u Trvđavi, koji nose majicu sa ilustracijom sokola ili medveda, a od koga dobijaju „Kartu za prirodu“. Sledeći korak je da kartu popune sa svojim podacima i ubace je u kutiju za izvlačenje dobitnika na Info pultu za prirodu. Dobitnici se izvlače po završetku igre, svakog dana u 22:30 časova na Info pultu za prirodu. Nagrada važi za dve osobe. Dobitnici nagrada biće objavljivani svakog dana na dnevnim pres konferencijama festivala i na sajtu Zavoda za zaštitu prirode Srbije (www.zzps.rs).

Posetioci festivala imaće priliku da se na Info pultu za prirodu informišu o prirodnim lepotama i mogućnostima posete zaštićenim područjima, i da učešćem u nagradnoj igri „KARTA ZA PRIRODU“ osvoje posetu jednom od zaštićenih područja.

Prvog dana festivala (četvrtak, 11. avgust), upravljač Predela izuzetnih odlika „Vlasina“, Direkcija za građevinsko zemljište i puteve Surdulice, predstaviće Vlasinu i dodeliti nagradu koja obuhvata vođenu posetu kroz prirodne retkosti i vrednosti Vlasine, i to u trajanju od dva dana (jedno noćenje). Prvog festivalskog dana i Muzej u Aranđelovcu dodeliće nagradu u vidu obilaska Spomenika prirode „Pećina Risovača“ i znamenitog mesta Orašac u toku dvodnevne organizovane posete (1 noćenje).

Drugog dana festivala (petak, 12. avgust) JP „Srbijašume“ predstaviće eko turističke potencijale zaštićenih područja kojima upravlja u juogoistočnoj Srbiji, i dodeliće nagrade za dvodnevni obilazak zaštićenih područja: Specijalni rezervat prirode „Jerma“ i Park prirode „Stara planina“ (jedno noćenje), kao i Predeo izuzetnih odlika „Lepterija Sokograd“ (jednodnevni obilazak).

Trećeg dana festivala (subota, 13 avgust), JP „Resavska pećina“ omogućiće posetiocima da osvoje vikend posetu (tri dana, dva noćenja), i uz stručne vodiče upoznaju bisere prirode istočne Srbije, Resavsku pećinu i vodopad Lisine. S druge strane, Rezervat „Uvac“ d.o.o, kao upravljač Specijalnog rezervata prirode „Uvac“, dodeliće nagradu u vidu dvodnevnog obilaska (jedno noćenje) ovog jedinstvenog svetskog lokaliteta prirode i najvećeg staništa beloglavih supova na Balkanu, koje se nalazi u zapadnoj Srbiji.

Četvrtog festivalskog dana (nedelja, 14. avgust) Direkcija za izgradnju grada Niša omogućiće dobitniku nagrade „Karta za prirodu“, obilazak Spomenika prirode „Cerjanska pećina“, dok će Zavod za zaštitu prirode Srbije i JP „Srbijašume“dodeliti nagradu za jednodnevni obilazak specijalnih rezervata prirode „Suva planina“ i „Jelašnička klisura“.

Akcije za prirodu, u okviru kojih se promovišu prirodne vrednosti i apeluje na potrebu očuvanja prirode, odvijaće se svakog festivalskog dana na prostoru Info pulta za prirodu. Pored učešća u nagradnoj igri „Karta za prirodu“, posetioci festivala moći će da isprobaju svoje veštine u gađanju eko-koša, i osvoje vredne publikacije i monografije o zaštiti prirode i prirodnim dobrima u našoj zemlji.

Program Info pulta za prirodu Zavod za zaštitu prirode Srbije realizuje u saradnji sa JP „Srbijašume“ – ŠG Niš i ŠG Pirot, Direkcijom za izgradnju grada Niša, Direkcijom za građevinsko zemljište i puteve Surdulice, JP „Resavska pećina“, Narodnim muzejom u Aranđelovcu i „Rezervatom Uvac“, d.o.o., kao upravljačima prirodnih dobara koja će biti predstavljena na festivalu.

Zavod za zastitu prirode Srbije

You may also like...