Nove laboratorije Instituta za javno zdravlje Kragujevac

U Institutu za javno zdravlje Kragujevac, svečano je puštena u rad nova laboratorija Odeljenja za alergologiju i imunologiju, kao i laboratorija za molekularne analize ispravnosti namirnica.

Nove laboratorije Odeljenja za alergologiju i imunologiju u kojoj će se raditi HLA tipizacija ili utvrđivanje naslednih oboljenja, kao i laboratoriju za molekularne analize ispravnosti namirnica, svečano je pustio u rad prof. dr Nebojša Arsenijević, rektor Univerziteta u Kragujevcu.

Ovim će Institut za javno zdravlje Kragujevac biti prepoznatljiv u nauci, a time postati i baza Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu.

  • Za HLA tipizaciju bitno je da ćemo raditi nasledna oboljenja, imamo određeni kadar i opremu, a što se tiče analize dr Dragan Vasiljević, direktor Instituta za javno zdravlje Kragujevac.gena u hrani radićemo prvo analizu hrane iz uvoza pa tek onda iz maloprodaje. Krenućemo da radimo i analizu mikroorganizama, najčešće bakterija putem DNK analize, u mesu i ostalim hranljivim materijama. Te analize neće trajati pet dana već dan i biće znatno preciznije, jer se to u EU radi rutinski, sa savremenom opremom koju i mi sada imamo. Time ulazimo u dušu bakterijama i ljudima, a to će omogućiti da poboljšamo zdravlje stanovništva – istakao je dr Dragan Vasiljević, direktor Instituta za javno zdravlje Kragujevac.

Inače vrednost ove opreme je 100 hiljada evra i obezbedjena je iz sopstvenih sredstava Instituta za javno zdravlje Kragujevac.

You may also like...