Odobreno punjenje jezera Perućac

Jezero Perućac dostiglo kotu 280, što je stvorilo uslove za rad reverzibilne hidroelektrane Bajina Bašta, čime je značajno poboljšana stabilnost elektroenergetskog sistema Srbije.

HE Perućac- Bajina bašta

Reverzibilna hidroelektrana Bajina Bašta

Reverzibilna hidroelektrana Bajina Bašta

Elektroprivreda Srbije je 26. septembra u popodnevnim satima, dobila odobrenje da nastavi punjenje jezera Perućac, kod HE Bajina Bašta, do kote 290 metara, što predstavlja optimalnu kotu za rad hidroelektrane. U prethodnih nekoliko dana bilo je odobreno punjenje jezera po dva metra dnevno, uz zabranu punjenja u narednih 48 sati, radi istražnih radnji na obalama jezera, kako na srpskoj, tako i na bosanskohercegovačkoj strani. Zahvaljujući postepenom punjenju jezera u prethodnih nekoliko dana, uz kontrolu i praćenje nadležnih organa, stvoreni su uslovi za rad reverzibilne hidroelektrane Bajina Bašta, što je doprinelo stabilnosti elektroenergetskog sistema Srbije. Očekuje se da će se do kote 290 stići do 5. oktobra, što je izuzetno važno, jer HE Piva, koja dominantno utiče na režim rada svih hidroelektrana na Drini, odlazi u remont i potpuni zastoj od 6. oktobra ove godine.

 

 

Ovo je rečeno na Proizvodno-tehničkom kolegijumu Elektroprivrede Srbije, održanom danas, kojim je predsedavao Zoran Manasijević, pomoćnik generalnog direktora EPS-a za tehnički sistem.

Kolegijum je razmatrao energetske i finansijske posledice odlaganja punjenja jezera Perućac posle završenog remonta zatvarača na brani HE Bajina Bašta, koji su inače i bili razlog za pražnjenje jezera. Sastanku je prisustvovao i Jovo Marić, izvršni direktor za tehničke poslove Elektroprivrede Republike Srpske.

 Proizvodno tehnički kolegijum EPS-a

Proizvodno tehnički kolegijum EPS-a

Obe elektroprivrede su zbog odlaganja punjenja Perućca imale složenu elektroenergetsku situaciju, ali je sve prošlo bez problema u snabdevanju kupaca, pre svega zahvaljujući stabilnom radu termoelektrana, povoljnoj hidrologiji i vremenskim uslovima koji nisu doveli do rasta potrošnje. Takođe je konstatovano da se vrednost izgubljene energije koja je mogla da se plasira na tržištu u periodu zabrane punjenja jezera meri milionima evra. Obe elektroprivrede koje su i do sada koordinisale rad za vreme zabrane punjenja jezera, radiće koordinisano i za vreme punjenja akumulacije.

Elektroenergetska situacija u Srbiji je povoljna i stabilna, zaključio je Proizvodno-tehnički kolegijum EPS-a, ukazujući na rast potrošnje u večernjim satima od čak četiri odsto. To je posledica dogrevanja, pre svega, preko klima uređaja.

You may also like...