Pravda za Đuru VAVROŠA

Tražimo da se obustave svi sudski procesi koji se vode protiv ekoloških aktivista u Republici Srbiji, jer Đura Vavroš je samo jedan od velikog broja aktivista kojima se sudi zato što se bore za PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU, koje je zagarantovano u Ustavu R Srbije.

Pravda za Đuru VAVROŠA

Ekolog Đura Vavroš, dobitnik najprestižnijih ekoloških priznanja u Srbiji: ZELENI LIST i Priznanje za građansku hrabrost i doslednost u oblasti zaštite životne sredine, dobio je i tužbu od privatnog preduzeća DOO Krivaja iz Bačke Topole, u kojoj se traži da bude osuđen na godinu dana zatvora!

  • Građani Krivaje su posadili vetrozaštitni pojas i za to je dobijena i dozvola opštine Bačka Topola. Prvo smo zasadili 1.200 sadnica, ali su oni to izorali. Zasadili smo još 700 duž celog naselja, ali su oni opet sve izorali. To sam izjavio u emisiji “Zelena patrola” i na osnovu toga su podneli tužbu i traže da me osude na godinu dana zatvora. Suđenje je zakazano za 1. februar, ali me takve pretnje neće nikada zaplašiti – poručuje Đuro Vavroš.

 

SABRANA NEDELA ĐURE VAVROŠA:
Kad mrtva riba pliva jezerom Moravica Đura zove inspekcije i pita ko je  kriv:
Jezero Moravica – Nikom ništa

Kad Vlada RS pozove da se sade vetrozaštitni pojasevi  Đura ih ozbiljno shvata i sadi vetrozaštitni pojas:
Krivaja – E to je Đura posadio!

Kad se uništava prirodno dobro Pilakova dolina u procesu zaštite:
Pilakova dolina – Trebaće vremena i godine

Kad u ciglani lože, zakonom zabranjeni, animalni otpad opet Đura diže „frku“:
Gornja Rogatica – Malo mesto a veliki problemi

Kad se radi nezakonita eksploatacija  peska na Paliću i građani ostaju bez puta opet Đura:
Palić – Osuđeni na blato, buku i prašinu

Palić – ostavljeni na cedilu

Kad se bez dozvola seče zdravo drveće u Gunarošu opet Đura:
Gunaroš – da li su deca bezbedna u školskom dvorištu?

Kada SO Bačka Topola uskraćuje svaku podršku azilu za životinje:
Bačka Topola – NapuŠTENCI

Kad izgori privatni azil Etele Merk opet Đura traži pomoć:
Bačka Topola – Agonija se nastavlja

Istina je da Đura samo pomaže građanima koji se žale na posledice zagađenja životne sredine!
Ako pogledate emisije videćete da iza Đure uvek, i kao nigde, stoje građani!
Ovo nije suđenje Đuri Vavrošu ovo je suđenje građanima koji imaju još toliko snage da pozovu u pomoć Đuru Vavroša i da stoje iza njega, dok se ovi problemi iznose u javnost!

Napominjemo da je ovo DRUGA tragična priča, u poslednjih mesec dana, koja dolazi iz Bačke Topole!
Pre nekoliko meseci je nastavnik Dragan Pečurica, takođe iz Bačke Topole, osuđen da plati kaznu od 30.000 dinara zbog ukazivanja na zagađenje preduzeća AIK Bačka Topola RJ Žibel. i to nije sve: sledi mu i dalje gonjenje pred sudom jer je ugrozio ugled jednog od nekoliko zagađivača u Bačkoj Topoli!
Građani Bačke Topole se poslednjih desetak godina guše u smradu, a njihove reke mrtve tek,u zbog zagađivača koji nemaju para da obezbede prečišćivače i da ulože u zaštitu životne sredine a imaju para da proganjaju građane koji se bore samo za zdravu životnu sredinu i zdravlje građana!

Optužen je i osuđen Dragan Pečurica za sledeće izjave u emisiji:
Reka Krivaja – Pojeo vuk magarca

NIKAD I NIJEDAN ZAGAĐIVAČ U OPŠTINI BAČKA TOPOLA NIJE ODGOVARAO ZA NEPOVRATNO UNIŠTAVANJE ŽIVOTNE SREDINE I UGROŽAVANJE ZDRAVLJA LJUDI, uprkos evidentnim dokazima i svakodnevnom vapaju građana.
Đuro Vavroš i Dragan Pečurica, NE ZABORAVITE, nisu prvi u lancu hrabrih građana koji se bore za sve nas! Ni poslednji! Svi građani koji su u prilici da javno kažu da nas „investitori“ truju i uništavaju prirodna dobra su sledeći u lancu ugrožavanja ljudskog prava na dostojanstven život.
Jer, ovi ljudi koji su sada u sudskom postupku ne brane istinu oni brane LJUDSKO DOSTOJANSTVO!
Godinama su na udaru tzv „investitora“ (sa kojekakvih ostrva sa osnivačkim ulogom od 500 eura) i ekolozi iz Bodareva i Prijepolja, koji uprkos materijalnim teškoćama godinama izlaze na suđenja kojima se ne vidi kraj. Građani nisu osuđeni, jer su optužbe neosnovane, ali cilj svih tih suđenja je da ih iscrpljuju finansijski i fizički, kako bi proizveli njihovu malodušnost i odustajanje od borbe za zdravu životnu sredinu i zdravlje ljudi. Takođe, jedan od ciljeva je da uplaše druge građane da ukazuju na to da se nepovratno uništavaju prirodna dobra i ugrožava zdravlje građana.
Vi možete da nas trujete, da uništavate prirodu i zdravlje ljudi, ali ne možete da nas naterate da kažemo da je to u redu! OK!? Ne postoji Zakon po kome možete uništavati prirodna dobra i zdravlje ljudi!!!
Preuzeto sa: Peticije24.com

You may also like...