Predstavljen projekat prikupljanja istrošenih baterija

battery recyclingDirektor akcije Očistimo Srbiju Milan Kinđić predstavio je danas na ekološkom sajmu u Beogradu Ekofer, „Projekat prikupljanja istrošenih baterija“ u okviru kojeg će u narednih mesec dana u velikim marketima u Srbiji biti postavljene kutije za prikupljanje baterija.

Ove godine je uspostavljen sistem za prikupljanje, transport, skladištenje i reciklažu posebnih tokova otpada. U Srbiji trenutno ne postoji postrojenje za reciklažu baterija i zbog toga je bilo potrebno osmisliti model koji se oslanja, pre svega na društvenu odgovornost. U okviru akcije Očistimo Srbiju, osmišljen je Projekat prikupljanja istrošenih baterija, u saradnji sa vodećim trgovinskim lancem Delta Maksi i vodećim distributerom baterija AXXon Trading – rekao je direktor akcije Očistimo Srbiju Milan Kinđić.

reciklaza-baterija

On je posetiocima sajma pokazao kutiju u koju će građani moći da odlažu istrošene baterije na ekološki prihvatljiv način.

Predstavljajući podatke o unapređenju infrastrukture u oblasti zaštite životne sredine, pomoćnik ministra životne sredine i prostornog planiranja Nebojša Pokimica je istakao da je za investicije u oblasti zaštite životne sredine do 2020. godine, neophodno osam milijardi evra. On podseća da je prema Nacionalnom programu zaštite životne sredine, koji je strateški dokument u toj oblasti za narednih deset godina, prvobitno procenjeno da je u istom periodu neophodno četiri milijarde evra investicija.

Trenutno je na kanalizacionu mrežu priključeno 35 odsto domaćinstava, jedan od ciljeva Ministarstva je da se taj broj udvostruči, kao i da se do 2014. godine organizovanim odnošenjem otpada obuhvati 75 odsto domaćinstava – ukazao je pomoćnik ministra Pokimica.

You may also like...