U TE-KO „Kostolac“ potpisan ugovor vredan 53 miliona

Privredno društvo Termoelektrane i kopovi Kostolac počelo je investiciju vrednu 70 miliona evra. Reč je o kapitalnom remontu Termo elektrana Kostolacbloka 2 u termoelektrani Kostolac B. U okviru tog posla, u Beogradu je 3. juna potpisan ugovor vredan gotovo 53 miliona evra između „Energoprojekt-Entela“ koji je na čelu konzorcijuma domaćih firmi i Privrednog društva „Termoelektrane i kopovi Kostolac“. Ovom činu prisustvovao je prof. dr Petar Škundrić, ministar rudarstva i energetike u Vladi Srbije i dr Aca Marković, predsednik Upravnog odbora EPS-a, kao i mnoge druge zvanice, a ugovor su potpisali Dragan Jovanović, direktor TE-KO „Kostolac“ i Mladen Simović, direktor Energoprojekt-Entela.

Ovim ugovorom je predviđen kapitalni remont kotlovskog postrojenja, rekonstrukcija elektrofiltera i modernizacija pojedinih postrojenja. Rok za realizaciju posla je šest meseci i očekuje se da će blok biti na mreži početkom decembra ove godine.

Pored „Energoprojekt-Entela“, u proizvodnji opreme i njenoj montaži učestvuju „Energoprojekt-Oprema“, „IMP-Automatika“, „Feromont-Inženjering“, „Goša Montaža“, „Rudnap grupa – Minel kotlogradnja“, „Termoelektro-Enel“ i „Izoprogres“.

U ostalim poslovima do vrednosti od 70 miliona evra učestvuju poljska kompanija „Alstom“, koja je angažovana na turbogeneratorskom postrojenju, dok je uvođenje nove automatike upravljanja blokom povereno Institutu „Mihajlo Pupin“ iz Beograda.

Učesnike ovog događaja pozdravio je ministar Petar Škundrić napominjući da je je on značajan ne samo za EPS već za celu privredu Republike Srbije.

  • Ova rekonstrukcija obezbediće dovoljne količine energije, povećati zaposlenost ljudi u Srbiji, jer je konzorcijum domaćih firmi bio najbolji na tenderu. Revitalizacija bloka B 2 TE Kostolac, ne samo što produžava njegov radni vek i povećava mu kapacitet za desetak procenata, već i zato što predstavlja uvod u realizaciju paket aranžmana, koji treba da se realizuje u narednih  pet godina u okviru  kompletne revitalizacije, zaštite životne sredine i gradnje novog termobloka u Kostolcu, u ukupnoj vrednosti od oko 1,25 milijardi dolara. Ovaj posao je vredan oko 50 miliona evra i predstavlja sastavni deo celog ovog aranžmana i kredita koji treba da nam odobri NR Kina, jer je takav dogovor postignut sa našim potencijalnim poslovnim partnerima – rekao je ministar Škundrić.

  • Činjenicom da domaće firme realizuju ovaj veliki projekat, potvrđujemo opredeljenje da poštujemo odluku Vlade Srbije i Ministarstva rudarstva i energetike – rekao je dr Aca Marković. – Želimo da se pohvalimo i time da je EPS ovih dana primio još oko 160 mladih inženjera, pravnika, ekonomista i to će takođe biti nova pokretačka snaga za EPS. U prvih pet meseci ove godine EPS pokazuje punu vitalnost u poslovanju; izvezli smo 600 miliona kilovat-časova i očekujemo da ćemo premašiti prošlogodišnji rekord. U istom period naša proizvodnja beleži i rast od 2,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Posle potpisivanja ugovora prisutne je najpre pozdravio Dragan Jovanović i rekao da je ovo jedan od događaja, koji označava pokretanje velikog investicionog ciklusa u TE-KO „Kostolac“. Ukupna snaga bloka B2, pored povećanja pouzdanosti rada i raspoloživosti, trebalo bi da bude veća za 20 do 30 megavata. On je rekao da je potpisani ugovor praktično već od danas u realizaciji.

Mladen Simović je istakao poseban značaj ovog ugovora za srpsku elektromašinogradnju koja, je na ovaj način dobila šansu da vodi i realizuje jedan izuzetno značajan posao i da se nada da će on biti samo prvi u nizu u kojem će srpska mašinogradnja dobiti, voditi i realizovati projekte revitalizacije i izgradnje novih blokova.

  • Samo na ovom projektu, od strane konzorcijuma, biće zaposleno hiljadu ljudi. Imamo u tom pogledu iskustva, kako u zemlji tako i u inostranstvu, kao i potrebna znanja i učinićemo zaista sve da performanse, koje su tražene od nas budu zadovoljene i da ovo bude samo prvi u nizu projekata, koje ćemo uspešno realizovati – rekao je Simović.

You may also like...