Završen prečistač otpadnih voda

Na lokaciji nekadašnjih muljnih polja u blizini Velike Obarske svečano je pušten u rad prečistač otpadnih voda čime je zvanično završena druga faza izgradnje kanalizacionog sistema u Gradu Bijeljina.

Vrijednost projekta iznosi nešto više od sedam miliona evra bez PDV-a, a sredstva su obezbijeđena iz donacija – 3 miliona evra iz programa Municipal Window Evropske Unije i 42 miliona švedskih kruna (oko 4,3 miliona evra) od Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA). Izvođač radova je bio konzorcijum Wabag-Higra, a izgradnja je trajala oko dvije godine.

Svečanosti su, pored rukovodstva lokalne uprave, preduzeća “Vodovod i kanalizacija” i Jedinice za implementaciju projekta (PIU tim) prisustvovali predstavnici Ambasade Kraljevine Švedske, Delegacije Evropske Unije, ambasador Republike Srbije, zamjenik Šefa Misije OEBS, ministri prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije, odnosno, finansija u Vladi Republike Srpske i druge zvanice.

U svom obraćanju, gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić je podsjetio da su u ovom projektu učestvovale brojne ustanove i organizacije i da je rezultat te saradnje uspješno završen objekat od izuzetne važnosti za očuvanje životne sredine:

  • Za deset godina, otkako se realizuje projekat izgradnje kanalizacije, ugasili smo 25.000 septičkih jama i time riješili ogroman ekološki problem. Završetkom prečistača, napravili smo novi korak u zaštiti životne sredine i od sada će prikupljene otpadne vode biti tretirane i prečišćene do 2. stepena kvaliteta i tek onda ispuštane u vodotokove. Ovaj projekat je dobio najviše ocjene relevatnih međunarodnih ustanova za kvalitetnu i odgovornu realizaciju i utrošak sredstava, – istakao je gradonačelnik Mićić.

Vlada je dala garancije za kreditno zaduženje za potrebe izgradnje kanalizacije i tako doprinijela realizaciji ovog projekta. Predstavnici Ambasade Švedske i Delegacije Evropske Unije Mari Bergstrom i Melvin Asin u BiH su istakli da je zaštita životne sredine jedan od glavnih prioriteta zemalja EU i zdravlja stanovništva i podsjetili da je, u procesu prilagođavanja BiH evropskim standardima, briga o vodama jedan od važnih segmenata kojem se mora pokloniti znatna pažnja.

Nakon završetka druge faze izgradnje kanalizacione mreže na kanalizaciju je priključeno više od 9.000 korisnika, odnosno, oko 40.000 stanovnika i izgrađeno je 27,5 kilometara fekalnih kolektora i više od 14 kilometara priključnih cjevovoda. Takođe, izgrađeno je nepunih 15 kilometara kišne kanalizacije, kao i 91,5 kilometara nove vodovodne mreže. Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda će zadovoljiti sve nacionalne i evropske pravne zahtjeve i direktive koje se tiču urbanih otpadnih voda i tretiranja kanalizacionog mulja.
Od početka izgradnje kanalizacionog sistema, za ovu namjenu obezbijeđeno je 41 milion evra. Od toga, donacije Evropske Unije i zemalja članica EU iznose 18 miliona evra, uključujući i 6,5 miliona evra iz ORIO fonda holandske Vlade za narednu fazu izgradnje u Ulici 27. Marta i Bogdanovića placu. Iz kredita je obezbijeđeno 12 miliona evra, a iz budžeta Grada 11 miliona.
Izvor:  Grad Bijeljina

You may also like...