Zelena energija 2009.

Katedra za energetiku i procesnu tehnikuNa Mašinskom fakultetu u Kragujevcu, organizovano je tradicionalno novogodišnje druženje studenata i profesora Katedre za energetiku i procesnu tehniku. Bila je to prilika za dodelu nagrada najboljim studentima, ali i za predstavljanje monografije ’’Geotermalna energija’’, nastale u okviru naučno istraživačkog projekta koji su finansirali Ministarstvo rudarstva i energetike i Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja.

Studenti smera za energetiku i procesnu tehniku kragujevačkog Mašinskog fakulteta imaju čime da se pohvale. Budući inženjeri, okupljeni u projektne timove rešavaju probleme zaštite životne sredine i zajedno sa svojim profesorima rade naučno istraživačke projekte o obnovljivim izvorima energije. U okviru rada Foruma katedre Zelena energija 2009, rešavaju se problemi zaštite životne sredine, a tu su i brojni projekti vezani za podizanje energetske efikasnosti.

 • Unapređenje energetske i ekološke efikasnosti centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda za grad

  Prof. Dr Milun Babić, šef Katedre za energetiku i procesnu tehniku

  Prof. Dr Milun Babić, šef Katedre za energetiku i procesnu tehniku

  Kragujevac, Istraživanje stanja i mogućnosti za unapređenje toplotno – distributivnog sistema grada Kragujevca, Izgradnja kapaciteta lokalnih samouprava Srbije u oblasti zaštite životne sredine, Unapređenje energetske efikasnosti gradskog sistema za upravljanje čvrstim otpadom, samo su neki od projekata koji doprinose podizanju infrastrukture samog grada, ističe prof. Dr Milun Babić, šef Katedre za energetiku i procesnu tehniku.

   

U okviru naučno istraživačkih projekata koji se realizuju na Katedri za energetiku i procesnu tehniku, a koju finansira Ministarstvo rudarstva i energetike i Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja, promovisana je i monografija ’’Geotermalna energija’’’. Ona je nastala kao rezultat projekta ostvarivanja strategije razvoja energetike od 2006 do 2012. godine.

Doc. dr Vanja Šušteršič

Doc. dr Vanja Šušteršič

 • Što se tiče geotermalnog potencijala Srbije on je veliki, ima veoma povoljne geotermalne resurse i prema rečima doc. dr Vanje Šušteršič sa Mašinskog fakulteta u Kragujevcu, Srbija na 240 lokaliteta ima oko 1000 što prirodnih, što veštačkih izvora. Na osonovu ove knjige koja je realizovana za potrebe ministarstva doneta je Uredba u republici Srbiji, o ovlašćenom korišćenju energije iz obnovljivih izvora, gde je prema njenim rečima predviđeno da se poveća za 7,4 posto proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora, u odnosu na 2007. godinu. Mi koristimo samo nekih 18 odsto obnovljivih izvora energije i to pre svega zahvaljujućim hidroelektranama.

  monografija ’’Geotermalna energija’’

  monografija ’’Geotermalna energija’’

Uredba o ovlašćenom korišćenju energije iz obnovljivih izvora energije stupa na snagu 1. janura 2010. godine. Država je prepoznala i dala podsticaj budućim ulagačima sa definisanjem cene za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije. Početna ulaganja su nešto veća, ali se ta investicija brzo isplati, jer na primer, korišćenjem toplotnih pumpi, ušteda energije ide od 30 do 60 odsto.

You may also like...