Koalicija “Jedan Jadran” podržala referendum u Italiji

Koalicija “Jedan Jadran” podržala referendum u Italiji protiv bušenja Jadrana

Nakon što je italijanska vlada zabranila svaku novu naftnu i plinsku platformu na udaljenosti 12 milja od obale, ostrva i zaštićenih područja u moru, italijanske građanke i građani ove će nedjelje, 17. aprila, referendumom odlučiti o tome hoće li se ukloniti i sve postojeće platforme na navedenoj udaljenosti s istekom njihovih koncesija.

Treba napomenuti kako je i sam referendum velika pobjeda, jer je odobren na inicijativu deset talijanskih regija, uz ključni poticaj lokalnih zajednica.

Tim su povodom predstavnici regionalne koalicije “One Adriatic / Jedan Jadran”, koju čini 11 okolišnih organizacije iz svih jadranskih zemalja, u znak podrške, posjetili lokalne organizacije, inicijative i predstavnike javne uprave u Italiji udružene u zajedničku borbu protiv naftnih platformi. Javne uprave u Regijama poput Puglie, Abbruzza, Marche i Veneta imaju, naime, vrlo važnu ulogu u borbi protiv eksploatacije nafte u Jadranskom moru.

  • Sudjelovanjem na tribinama, konferencijama za medije, sastancima s aktivistima i javnim službenicima te dijeljenjem letaka građanima i građankama diljem talijanske obale, željeli smo prenijeti poruku građanima i građankama u Italiji da nisu sami, da u svim jadranskim zemljama postoji isti otpor i borba protiv eksploatacije nafte u moru, te im pružiti podršku u ovom važnom trenutku odlučivanja  o budućnosti zajedničkog mora – komentirala je Dušica Radojčić, koordinatorica mreže ‘Jedan Jadran’.

Nametanje štetnih projekata ponavlja se u svim državama na Jadranu. Zanimljivo je kako talijanska Vlada koristi iste argumente koje su i hrvatski građani mogli čuti – “ako se buši u drugoj državi, zašto ne bismo i mi”. Osim toga, vrlo se često koriste dezinformacije čime se pogoduje interesima naftnih kompanija poput talijanskog ENI-a, koji se godinama pojavljuje kao glavni akter na Jadranu. Stoga su predstavnici mreže ‘Jedan Jadran’ posjet Italiji iskoristili i za opovrgavanje informacije da u Hrvatskoj postoje naftne platforme ili da Hrvatska planira nove naftne bušotine.

  • Ovo je klasičan modus operandi fosilne industrije kojoj nije stalo ni do lokalne ekonomije, ni do okoliša, ni do ljudi. Bitan im je samo njihov profit i često u bezglavom stremljenju za vlastitim ciljevima pribjegavaju metodama manipulacije i korupcije – izjavio je Luka Tomac iz Zelene akcije.

Talijanska ministrica gospodarstva nedavno je bila primorana podnijeti ostavku radi sukoba interesa, nakon što je otkriveno kako je pogodovala naftnoj kompaniji. “Istovremeno”, naglašavaTomac, “protagonisti sličnih afera u Hrvatskoj i dalje sjede u upravnim odborima s mogućnošću da i dalje nesmetano donose štetne odluke. Podsjećamo, bivši ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i Barbara Dorić, ravnateljica Agencije za ugljikovodike, još uvijek nisu snosili nikakve posljedice niti su pod istragom za nanošenje direktne štete građanima i državnim interesima, kao i okolišu.

  • Pokret “No Ombrina” primjer je uspješne suradnje različitih lokalnih interesnih skupina te okolišnih i društvenih inicijativa koje su zainteresirane za održivi razvoj svoje regije, a ne ‘razvoj’ koji nameće centralna vlast na štetu lokalne zajednice. Ključ uspjeha u Italiji je model udruživanja i zajedničkog djelovanja. Hrvatskoj još uvijek nedostaje društvena infrastruktura koja bi mogla aktivnije participirati u odlukama koje ih se tiču – izjavila je Dušica Radojčić.

Veliku pažnju u Italiji dobila je i vijest da je hrvatska Vlada objavila moratorij na bušenje nafte, kao što je 8. travnja učinila i Francuska na istraživanje nafte i plina na cijelom Mediteranu. To je vrlo važan korak prema kraju fosilne ere na Mediteranu.

  • Nadamo se kako će Italija krenuti u sličnom smjeru, premda treba napomenuti kako je i sam referendum velika pobjeda, jer je odobren na inicijativu deset talijanskih regija, uz ključni poticaj lokalnih zajednica – zaključio je Tomac.

FOTOGALERIJA

Izvor: Zelena akcija

You may also like...