Nagrade EU i Evropa Nostre za nasleđe 2016

Studija zaštite narodnog graditeljstva sela Gostuša dobitnik Nagrade Evropske unije i Evropa Nostre za nasleđe 2016

Brisel / Hag, 7 April 2016 – Evropska komisija i Evropa Nostra, pan-evropska mreža organizacija civilnog društva aktivnih u oblasti nasleđa, proglasili su pobednike Nagrade Evropske unije i Evropa Nostre za nasleđe za 2016. godinu. 28 laureata iz 16 zemalja prepoznato je po svojim vanrednim dostignućima u oblasti konzervacije, istraživanja, posvećene službe, edukacije, treninga i podizanja svesti o značaju kulturnog nasleđa. Nezavisni stručni žiri pregledao je 187 aplikacija iz 36 zemalja Evrope i odabrao 28 pobednika. Među pobednicima ove godine nalazi se i istraživački projekat iz Srbije, Studija zaštite sela Gostuša u opštini Pirot, rađena od strane arhitekata-konzervatora Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu!

  • Studija zaštite ugroženog narodnog graditeljstva u ovom malom, ali jedinstvenom selu, predstavlja dokaz da posao može da se obavi uz primenu visokih standarda zaštite, zahvaljujući čvrstoj posvećenosti i odlučnosti, uprkos ograničenim sredstvima. Istraživanje u svrhu konzervacije je bilo izrazito temeljito i sprovedeno je sa jasnim akcionim planom i vizijom – napisao je član žirija o studiji zaštite sela Gostuša.

U okviru nagrađene studije zaštite sela Gostuša, stručnjaci Niškog zavoda sproveli su arhitektonska istraživanja na svakom objektu i napravili detaljnu i sveobuhvatnu dokumentaciju u vezi sa arhitektonskim i građevinskim tehnikama. Posebna vrednost studije je ubedljiv obrazovni fokus kroz aktivno angažovanje studenata oblasti koje se bave nasleđem. Uz to, koordinatori projekta su bili posvećeni pojašnjavanju značaja restauratorskih radova lokalnoj zajednici i imali nameru da uključe meštane u edukaciju u svim aspektima projekta. Samim tim, završetak studije i realizacija restauratorskih radova doprinela je podizanju entuzijazma i poboljšanju kvaliteta seoskog života. Projekat ima i izuzetan međunarodni značaj i već se pokazao kao primer dobre prakse koje su istraživači predstavili i na međunarodnim konferencijama. Zahvaljujući njihovoj istrajnosti selo Gostuša i njegovo prirodno okruženje postaju prepoznatljivi.

  • Namera tima da nekadašnje javne zgrade privede novoj nameni kulturnih centara, koji će potencijalno pospešiti razvoj turizma u ovoj oblasti i doprineti revitalizaciji sela, predstavlja izuzetan aspekat ovog projekta – istakao je žiri koji smatra da je aspekat zaštite narodnog graditeljstva očigledan, ali i da je studija nadmašila ovu materijalnu stranu i ima ulogu podizanja kulturnog identiteta područja obezbeđujući nove mogućnosti za društveni i ekonomski razvoj posebno u ovom regionu.

Projekti koje je žiri odabrao, a među kojima je ovaj iz Srbije, odlični su primeri kreativnosti, inovacije, održivog razvoja i društvene participacije u oblasti nasleđa u Evropi. Među inicijativama nagrađenim 2016. su i:

Obnova pešačke rute građene na strmim obroncima kanjona koja danas omogućava posetu ovoj prironoj lepoti (Španija); digitizacija gotovo 9 miliona životinjskih, biljnih i geoloških vrsta, širom Evrope i šire, koji je od neizmernog značaja za istraživače (Holandija); posvećenost zaposlenih nacionalnom muzeju kroz neplaćeni rad tokom 3 godine kako bi održali muzej otvorenim u teškim političkoj situaciji (Bosna i Hercegovina); projekat podizanja svesti koji ohrabruje građane da “usvoje” spomenik od kulturnog I istorijskog značaja u svojoj zajednici, brinu o njemu i stave ga u upotrebu (Finska). Po prvi put, nagrada se dodeljuje projektu sa Islanda: reabilitaciji i konzervaciji Francuske bolnice u Faskrudsfjorduru i pretvaranju iste u muzej.

  • Iskreno čestitam pobednicima i njihovim timovima na izvanrednom radu. Zahvaljujući njihovom Tibor Navračić, Evropski komesar za obrazovanje, kulturu, omladinu i sporttalentu i posvećenosti brojna blaga kultrnog nasleđa Evrope se čuvaju i oživljavaju za današnje i buduće generacije. Njihovi projekti stvaraju svest da je kulturno nasleđe strateški resurs za evropsko društvo i ekonomiju. Kulturno nasleđe ujedinjuje ljude, stvara mostove između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Istovremeno, generiše ekonomski rast, promoviše održivi razvoj i podstiče društveno participaciju i inkluziju – koje su danas važnije nego ikada. Zbog toga podržavamo nagradu i druge projekte u oblasti nasleđa kroz program Kreativna Evropa i nastavićemo sa ovom vrstom podrške –  izjavio je Tibor Navračić, Evropski komesar za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport.

Izvor: EVROPA NOSTRA SRBIJA (ENS)

You may also like...