Očistimo Srbiju od divljih deponija

deponija

Uspostavljanje katastra divljih, starih deponija i smetlišta u Srbiji, jedna je od aktivnosti u okviru akcije “Očistimo Srbiju”. Prema podacima šefa Odseka za zaštitu od zagađivanja Ljiljane Marinković, na području Šumadijsko Pomoravskog okruga registrovano je oko 700 divljih deponija.

U cilju pripreme akcije “Očistimo Srbiju”, opštine su bile dužne da do 16 februara dostave Fondu za zaštitu životne sredine, podatke o broju divljih deponijau svojim opštinama. Javno komunalna preduzeća napravile su takođe spisak potrebnih kontejnera i vozila koja su potrebna za uklanjanje divljih deponija. U Šumadijskom okrugu na osnovu podataka Javno komunalnih preduzeća i opštinskih inspektora evidentirano je: da u Kragujevcu postoji oko 200 divljih deponija, Aranđelovcu 60, Rači 42, Kniću 40, Lapovu 18, Batočini 14, a najmanje u Topoli 8 divljih deponija. Kada je reč o Pomoravskom okrugu najviše je prijavljeno u Despotovcu 100, zatim Svilajncu 80, Paraćinu 37, Rekovcu 32, Ćupriji 23, a najmanje u Jagodini 17 divljih deponija. Prema podacima šefa Odseka za zaštitu od zagađivanja Ljiljane Marinković, na području Šumadijsko Pomoravskog okruga registrovano je oko 700 divljih deponija. U saradnji sa lokalnim samoupravama, nevladinim organizacijama i građanima, u planu je da se u ovoj godini osim njih, očiste korita reka i dvorišta u Srbiji.

Na osnovu prikupljenih informacija o trenutnom broju divljih deponija u Srbiji, biće izrađen Akcioni plan za sprovođenje radova na njihovom čišćenju i finansijski plan za komunalno opremanje. Tokom akcije “Očistimo Srbiju” stvoriće se uslovi za komunalnu higijenu naših naselja i zdraviju životnu okolinu.

You may also like...