Prvi festival nauke “Proton” u Svilajncu

U Prirodnjačkom centru Srbije u Svilajncu održan je prvi festival nauke ’’Proton’’. Na festivalu su učestvovale državne službe, fakulteti, srednje i osnovne škole.

Park dinosaurusa u Svilajncu

Studentski tim Mašinskog fakulteta iz Beograda predstavio je ’’Drumsku strelu – prvu srpsku formulu’’, učešće su uzeli NAVAK – Nacionalna vozačka akademija i SAT medija grup’’. Programom ’’Na uzbudljivoj strani zakona – forezničari MUP Srbije’’ predstavili su kako izgledaju uređaji i metode koje profesionalci koriste prilikom rasvetljavanja krivičnog dela, kako se izvodi DNK analiza, određuju vrste i poreklo traga, čemu služe foto roboti i zašto se koriste svetla u foreznici. Gimnazijalci iz Niša temom ’’Život biljke – naš vazduh’’ odgovorili su na pitanje zašto su biljke baš zelene, šta rade danju, a šta noću, Klub studenata arheologije Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu na temu ’’Prošlost koja otkriva tajne’’ govorili su kako zemlja čuva mnoge tajne, ’’ ali kada je reč o arheološkim nalazištima uz pomoć naučne rekonstrukcije mnoge drevne tajne uspešno ugledaju svetlost dana’’.

  • Mnoge releveantne naučne institucie su uzele učešće na Prvom festivalu nauke, ali posebno bih istakla naše đake sa teritoriji opštine Svilajnac koji su na licu mesta radili određene oglede i eksperimente, zajedno sa učesnicima festivala. Naravno i sve druge institucije su se trudile da posetiocima približe nauku i pokažu šta to nauka može da pruži – istakla je Irena Dubravac, direktor Prirodnjačkog centra Srbije u Svilajncu.

Prirodnjački centar Srbije Svilajnac predstavlja spoj nauke, obrazovanja i turizma na vrlo specifičan način. Takav koncept ga čini jedinstvenim u ovom delu Evrope. Njegova atraktivnost se ogleda u jedinstvu velikog izložbenog prostora i zabavnog dino parka na otvorenom.

  • Prirodnjački centar Srbije u Svilajncu je naučna institucija koja na jedan jedinstven i vrlo specifičan način spaja naukuIrena Dubravac, direktor Prirodnjačkog centra Srbije u Svilajncu i zabavu na jednom mestu. Sam objekat Prirodnjačkog centra poseduje šest različitih izložbi koje čine stalnu postavku tokom muzejskog dela prirodnjačkog centra i prostor zabavnog parka koji ima preko 20 replika dinosaurusa u prirodnoj veličini. Tu su dva diplodokusa i tireksa koji se nalaze u parku, a u unutrašnjosti zgrade postoji skeletna replika dinosaurusa, tako da ljubitelji dinosaurusa mogu mnogo toga da nauče o njima i uopšte da ih vide. Trudili smo se da na jedan drugačiji način svim posetiocima približimo nauku, da deci objasnimo da ona nije bauk, da se tu nalaze mnoge divne stvari koje mogu da nauče i naravno da jednog dana postanu ljudi sa dobrim znanjem, koje će moći da primene svako u svojoj struci – rekla je Irena Dubravac, direktor Prirodnjačkog centra Srbije u Svilajncu.

Geološki vremeplov jedna od najatraktivnijih izložbi predstavlja nastanak planete zemlje i njen razvoj sve do postanka čoveka. Svet dinosaurusa smešten je u centralnom delu zgrade, a paleontološku postavku čini sedam skeleta različitih vrsta dinosaurusa koji na jedinstven način dočaravaju period mezozoika. Svet minerala i stena čine minerali i stene od kojih je izgrađena naša planeta, a biodiverzitet Srbije predstavlja bogatstvo flore i faune naše zemlje. Osim izložbenog prostora u objektu se nalaze i specijalizovane učionice i laboratorije namenjene naučno istraživačkom radu.

You may also like...