Reciklaža električnog i elektronskog otpada u Nišu

U okviru akcije Očistimo Srbiju ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić otvorio je fabriku za reciklažu električnog i elektronskog otpada u Nišu. U fabrici Jugoimpeks EER (eReciklaža) koja je izgrađena po najnovijim tehnologijama, biće zaposleno 40 ljudi i godišnje će se prerađivati 5.000 tona otpada.

e-reciklaza-u-nisu

  • Ovaj region je dobio danas centar gde će završiti sav elektronski i električni otpad. Ministarstvo je stvorilo ekonomski osnov da se reciklaža isplati, a Srbija će vrlo brzo sav otpad pretvoriti u novac. Zelena ekonomija jedina danas otvara nova radna mesta, a naš cilj je da do sredine 2012. u reciklažnoj industriji bude otvoreno 10.000 novih radnih mesta – rekao je ministar Dulić.

On je naveo da se od taksi godišnje prikupi 16 miliona dinara, a da će ta sredstva biti vraćena u reciklažnu industriju.

  • U Evropi se preradi četiri kilograma otpada po glavi stanovnika, dok se u Srbiji preradi svega 0,4 kilograma otpada. Sa ovom fabrikom i još tri koje su izgrađene, ali i onom koja će biti otvorena u Valjevu, cela teritorija Srbije će biti pokrivena reciklažom elektronskog i električnog otpada – istakao je ministar Dulić.

Prema njegovim rečima, sve hemikalije iz elektronskog otpada do sada su završavale u vodi i zemljištu, a prenosile su se u ljudski organizam. Ministar Dulić je istakao direktnu povezanost zagađenja i ljudskog zdravlja i najavio da bi uskoro trebala da bude objavljena publikacija na tu temu.

Kako je objasnio gradonačelnik Niša Zoran Simonović, za grad je važno da se obezbedi što više sirovina za fabriku koja predstavlja najveću grinfild investiciju u tom delu Srbije, vrednu više od milion evra.

reciklaža elektronskog i električnog otpada u Nišu

Ministar Dulić je obišao i Reciklažni centar JKP Mediana Niš, gde će uskoro biti izgrađeno reciklažno dvorište. Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja i Fonda za zaštitu životne sredine, potpisali su sa Gradom Nišem i JKP Mediana Niš, Ugovor o sufinansiranju projekta Izgradnja reciklažnih dvorišta, u vrednosti od oko 55,5 miliona dinara.

You may also like...