Revolucionarni Bečki model zbrinjavanja kišnice

Inovacija iz Beča izaziva oduševljenje: kontaminirana voda odlazi u kanalizaciju, a čista ostaje u lokalnom ciklusu kruženja vode u prirodi. Projekt je osvojio Bečku inženjersku nagradu i biće testiran tokom leta.

  • Kišnica je tema brojnih projekata u Beču jer i bečki kanalizacijski sistem ima problem preopterećenja usled obilnih kiša. „Zamislite slikovito kako izgleda tok kišnice – objašnjava Bernhard Engleder iz bečkog magistrata, Imate ulicu s kolovoznom trakom i kanalizacijske šahte, a uz nju zeleni pojas i slivnik. Voda dospeva u šahte uz rubove ulice odakle putem kanalizacije teče dalje. Upravo tu dolazi do inovacije. Do sada nije bilo moguće regulisati koliko vode odlazi u kanalizaciju. Na cev koja vodi u kanalizaciju postavićemo prigušni poklopac. Reč je zapravo o limu s tri centimetra velikim otvorom kroz koji otiče voda s ulice. Na taj će način u kanalizaciju prolaziti puno manje vode. Zimi ima manje kišnice i tada voda bez problema može proći kroz suženi otvor. Tokom leta kada su veliki pljuskovi češći voda neće moći u potpunosti proći kroz mali postavljeni otvor. Samo će prvi veliki vodeni talas sa svom prljavštinom završiti u kanalizaciji. Čistija voda koja se nakon toga skuplja vraćaće se iz šahte. Tada u igru ulazi korito koje je smešteno nešto ispod nivoa ulice. Jedan 30 cm debeo sloj zemlje zadržavaće prljavštinu koja je još u vodi. Kišnica će zatim svoj put nastaviti kroz korito i čista dospeti u podzemne vode. Jedan deo vode će na tom putu i ispariti. U svakom slučaju voda će tako ostati u prirodnom toku. Na taj se način ostvaruje nekoliko ciljeva. Para koja nastaje hladi okolinu, što smanjuje pregrevanje gradskog područja, kanalizacija je rasterećena, sistem osigurava efikasnu zaštitu od poplava, a biljke natrag dobijaju čistu vodu – dodaje Bernhard Engleder.

Ova će inovacija tokom leta biti testirana u novoizgrađenoj bečkoj četvrti Aspernu u ulici Edith-Piaf. Pokaže li se projekt uspešnim biće primenjen i na druge delove Beča.
Izvori: Eurocomm-PR  inWIEN.at

You may also like...