Rezultati akcije “Prijavite lokaciju za čišćenje”

Do sada u okviru akcije “Prijavite lokaciju za čišćenje” prijavljeno je ukupno 274 smetlišta širom Srbije. Ukupno je očišćeno 68 prijavljenih lokacija odnosno 28% od ukupnog broja, a 4 su još u fazi čišćenja. Od uklonjenih smetlišta, 11 je očišćeno u Prokuplju, po sedam lokacija su bile na teritoriji opština Čukarica (Beograd) i Kladovo, četiri na Novom Beogradu i beogradskoj opštini Palilula, po tri u Zrenjaninu, Subotici, Smederevskoj Palanci i beogradskoj opštini Rakovica, po dve u Kikindi i beogradskim opštinama Zvezdara, Stari Grad, Voždovac, Vračar i Zemun, dok je očišćeno i po jedno smetlište u beogradskim opštinama Savski Venac, Grocka, kao i Požega, Aranđelovac, Niš, Sombor, Kraljevo, Velika Plana, Mionica, Bojnik i Rekovac,

U fazi čišćenja je 4 smetlišta, po jedno na teritoriji opštine Zrenjanin, Trstenik, Tutin i Užice

Od prijavljenih lokacija dobili smo prijave sa više od 70 opština, a najveći broj prijava stigao je sa teritorija opština Kladovo, Majdanpek, Golubac, Beograd, Prokuplje i Niš. Pet prijavljenih lokacija, u opštinama Ćuprija, Sombor, Pećinci i dve u Novom Kneževcu, okarakterisane su kao divlje deponije i zbog veličine deponija nije ih bilo moguće očistiti.

Do sada je odbačeno 26 prijavljenih lokacija zbog nepravilno popunjenog formulara na sajtu, nedovoljno unešenih informacija kao i nedostatka slike smetlišta, dok ih je 6 registrovano kao deponije, dve u opštini Novi Kneževac i po jedna u opštinama Pećinci, Sečanj, Sombor i Ćuprija.

Kampanja “Prijavite lokaciju za čišćenje“ počela je 10.10.2011. čišćenjem smetlišta širom Srbije u saradnji sa lokalnim samoupravama i komunalnim preduzećima.

 

Pozivamo građane da i dalje prijavljuju sva smetlišta i ostale manje lokacije za čišćene na sajtu www.ocistimosrbiju.rs, kako bi bile brzo očišćene u saradnji Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja sa lokalnim samoupravama i javno-komunalnim preduzećima. Baza podataka, sa preporukama o prioritetima za čišćenje, koristiće se za dalje akcije uklanjanja smetlišta. Krajem svake sedmice, takođe na sajtu akcije Očistimo Srbiju, biće dostupne statistike o broju prijavljenih i očišćenih lokacija. Na taj način, svi zainteresovani će moći da prate konkretne mere koje se budu preduzimale od privaljivanja, do čišćenja površine koju su registrovali onlajn.

 

You may also like...