Ekološke radionice za decu predškolskog uzrasta

Nakon uspešno realizovanog prvog dela projekta ”Obnavljanje i očuvanje biodiverziteta putem vršnjačke edukacije u gradu Kragujevcu”, 10 radionica u okviru Centra za ekološko obrazovanje prošlo je oko 300 učenika osnovnih škola. Deca školskog i predškolskog uzrasta su se na taj način upoznala sa raznovrsnošću biljnog i životinjskog sveta na našim prostorima.

[singlepic id=951 w=550 h=254 float=center]

Tema projekta odabrana je prema problemima Lokalnog ekološkog akcionog plana grada Kragujevca, pa je tako biološka raznovrsnost ili biodiverzitet dobila centralno mesto jer u Srbiji žive brojne biljne i životinjske vrste. Tako se oko 300 učenika uključilo u radionice, a uz pomoć 30 vršnjačkih edukatora i profesora sa Prirodno matematičkog fakulteta u Kragujevcu, upoznali raznovrsnost biljnog i životinjskog sveta grada Kragujevca. Da se ekološka svest i odgovorniji odnos prema životnoj sredini gradi od najmanjeg uzrasta, pokazali su mališani iz vrtića Neven, Ciciban i Poletarac, koji su se upoznali sa biljnim i životinjskim svetom u Botaničkoj bašti i jezeru Šumarice.

[singlepic id=928 w=160 h=120 float=right]

  • Ovo je završni deo obuke za upoznavanje školskog i predškolskog uzrasta sa raznovrsnošću živog sveta u vodenim eko sistemima, jer nakon svih seminara i obuke sa srednjoškolcima, danas je na jezeru radionice prošlo oko 60-ak predškolaca. Na taj način doprinosimo ukupnom razvoju ekološke svesti kod dece jer se ona gradi od najmanjeg uzrasta, a tokom kasnijeg školovanja ona će sve sazrevati pa ćemo imati one uzraste koji će izgraditi odgovornije odnose prema životnoj sredini i shvatiti svu važnost raznovrsnosti živog sveta koji nas okružuje – objašnjava dr Aleksandar Ostojić, sa Prirodno matematičkog fakulteta u Kragujevcu.

Podizanju kapaciteta Centra za ekološko obrazovanje i održivi razvoj i ove godine pomogla je ambasada Republike Finske. Podrška Ministarstva prosvete – Školske uprave Kragujevac i lokalne samouprave ni ovaj put nije izostala.

  • Školska uprava u Kragujevcu jedan je od partnera u projektu, na taj način što je osnovne škole i više razrede uključila u radionice, a od 22 škole bilo je uključeno 10 osnovnih gradskih škola. Učenici mlađih razreda koji u svom nastavnom programu imaju biodiverzitet kroz ovu edukaciju mnogo toga su saznali, a ovakvih radionica nije bilo u gradu – rekla je Rajna Nešić, prosvetni savetnik Školske uprave u Kragujevcu.

[singlepic id=941 w=320 h=240 float=center]

  • Grad Kragujevac je prvi grad u Srbiji koji je od 2010. godine u saradnji sa nekoliko institucija uspostavila Centar za ekološko obrazovanje i održivi razvoj, a cilj nam je da u narednih nekoliko meseci ovaj Centar dobije svoj programski savet kako bi se što veći broj gradskih stručnjaka uključilo u njihov rad. Nadam se da ćemo narednih godina da pomognemo funkcionisanje centra, i povezivanje sa onim institucijama koje se bave sličnim aktivnostima. Očekujemo da narednih mesec dana potpišemo konkretne sporazume sa srednjim školama i lokalnim samouprava u drugim gradovima – ističe Srđan Matović, član Gradskog veća za životnu sredinu u Kragujevcu.

U okviru drugog dela projekta koji počinje od novembra, sve škole i vrtići koji su učestvovali u radionicama posadiće po dva drveta u školskim dvorištima. U martu će biti organizovano takmičenje za najbolji herbarijum u kome će učestvovati sve kragujevačke osnovne škole i obdaništa. Predstavljanje onog što su učenici naučili tokom seminara i radionica biće prezentovano tokom Zimskog kampa i Festivala ekološkog obrazovanja.

[singlepic id=944 w=550 h=150 float=center]

[nggallery id=56]

You may also like...