Sačuvajmo čudesna stvorenja

Stručnim skupom za prosvetne radnike i svečanim otvaranjem izložbe o vrstama na IUCN Crvenim listama “Sačuvajmo čudesna stvorenja”, u organizaciji Svetske asocijacije za zaštitu prirode (IUCN), Zavoda za zaštitu prirode Srbije, Biološkog društva „dr Sava Petrović“ i Regionalnog centra za profesionalno usavršavanje zaposlenih u obrazovanju u Nišu je obeležen 22. april, Dan planete Zemlje.

Rad skupa otvorila je direktorka Regionalnog centra za profesionalno usavršavanje zaposlenih u obrazovanju Danijela Marković, poželevši dobrodošlicu učesnicima i pozivajući stručnjake i prosvetne radnike na saradnju u oblasti ekološkog obrazovanja za najširu javnost i sve uzrasne grupe. Prisutnim nastavnicima Regionalni centar za učešće na stručnom skupu dodelio je Diplome koje se boduju u sistemu obaveznog stručnog usavršavanja nastavnika.

U ime Zavoda za zaštitu prirode Srbije i direktora Aleksandra Dragišića, učesnike skupa pozdravila je Nataša Panić rukovodilac grupe za obrazovno-izdavačku delatnost Zavoda, prenevši poruku direktora Zavoda da je Srbija zemlja koja još uvek može da se pohvali područjima sa očuvanom prirodom, neizmenjenim predelima i značajnim stepenom očuvanja biodiverziteta, ali i da nas ta činjenica obavezuje da ne ponavljamo tuđe greške, da pravilno vrednujemo, i čuvamo to što imamo.

Centralna tema skupa bile su Crvene liste, budući da predstavljaju zbirku informacija o ugrožavajućim faktorima sa kojima se suočavaju vrste, o njihovim ekološkim potrebama, staništima i merama zaštite koje je potrebno preduzeti u cilju smanjenja, ili sprečavanja stepena izumiranja. O IUCN Crvenim listama govorila je prof. dr Jelka Crnobrnja-Isailović sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu, ističući značaj primene globalno usaglašenih kriterijuma u očuvanju biodiverziteta.

Učesnicima skupa predstavljene su i biljne vrste od međunarodnog značaja u flori Srbije, o kojima je govorila mr Verica Stojanović, stručni saradnik Zavoda za zaštitu prirode Srbije prezentujući istoimenu knjigu. U svom obraćanju učesnicima ona je istakla da je publikacija namenjena svim zaintereseovanim stranama za zaštitu prirode kako bi proširili svoja saznanja o biljkama o čijem očuvanju brine Evropska unija, i da publikacija predstavlja stručni vodič za raspoznavanje biljaka na terenu. Knjiga „Biljne vrste od međunarodnog značaja u flori Srbije“ predstavlja jedan od važnih koraka u daljem radu Zavoda na kartiranju staništa i sprovođenju mreže Natura 2000 u Srbiji.

Izložba "Sačuvajmo čudesna stvorenja"
U skladu sa centralnom temom skupa otvorena je i izložbena postavka “Sačuvajmo čudesna stvorenja” u Nišu. Izložba u holu Regionalnog centra za obrazovanje dostupna je od 03. aprila gde su je posetili brojni učenici niških osnovnih škola sa svojim nastavnicima. Članovi biološkog društva „dr Sava Petrović“ predvođeni predsednikom Markom Nikolićem, imali su ulogu domaćina izložbe i svim zainteresovasnim posetiocima pružili dodatne informacije o retkim i ugroženim vrstama.

Izvor: Zavod za zaštitu prirode Srbije

You may also like...