SKUPA EKOLOGIJA

  • Poglavlje 27 o životnoj sredini je veliko, teško i veoma skupo i za njega će, prema procenama, biti Šefica srpskog tima za pregovore sa EU Tanja Miščevićpotrebno oko sedam milijardi evra –izjavila je šefica srpskog tima za pregovore sa EU Tanja Miščević. Taj novac, dodala je, ne mora biti samo iz budžeta, nego iz različitih izvora, kao što su strane investicije.
  • Govorimo zapravo i o novoj vrsti ekonomije i industrije koja se naziva kružna ili cirkularna ekonomija – rekla je Miščevićeva za TV Pink i dodala da se otpad kasnije ponovo može recikliranjem preraditi i koristiti.

Prema njenim rečima, promena svesti naroda je nešto što je nateže postići, a evropske države su svoje strukture gradile vekovima da bi došlie do današnjih evropskih standarda – demokratije, zaštite ljudskih prava, životne sredine.
Na prvom tehničkom sastanku nakon otvaranja poglavlja 32 za finansijski nadzor, biće dogovora o tome koji će biti sledeći koraci, o tempu postizanja standarda u toj oblasti.

Ali nije samo dovoljno napisati zakone, mi ih moramo početi osećati svojima, svojom obavezom i to je mnogo teško postići i zato je to posao za čitavo društvo, a ne samo za državu.

  • Imamo i video konferenciju vezano za poglavlja 23 i 24, sa namerom da ih otvorimo što je pre moguće, a čuli smo spremnost Holandije, koja preuzima predsedavanje EU od 1. januara, da zaista radi sa nama da se ta dva poglavlja, ali i još neka otvore naredne godine – rekla je Miščevićeva.

Šefica srpskog tima za pregovore sa EU je zaključila da je agenda Srbije ambiciozna, ali i da ima puno ljudi koji sa mnogo energije rade na tome.

Izvori: Tanjug i TV Pink
Foto: RAS Srbija

You may also like...