Srbija u Evropskom zdravstvenom programu

Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport izrazio je zadovoljstvo što je Srbija pristupila glavnom programu za implementaciju zdravstvene strategije EU u kome se, po njegovim rečima, radi o ekonomskoj dimenziji i ekonomskim posledicama dobrih ili loših politika u oblasti zdravstva.

Na konferenciji “Nacionalni info dan o Evropskom zdravstvenom programu 2014–2020″ ambasador Davenport je rekao da je EU podržava zdravstveni sektor u Srbiji i podsetio da je Unija uložila dosta sredstava u taj sektor kroz predpristupne fondove.

Davenport je naveo konkretne primere pomoći EU kao što su nabavka 252 vozila hitne pomoći koja se i danas mogu videti na ulicama širom Srbije, projekta uvodjenja skrininga, odnosno ranog otkrivanja raka, kao i uvodjenje paliativne nege u Srbiji.

Srbija pristupila Evropskom zdravstvenom programu

Ambasador je rekao da postoji jos mnogo izazova u uskladjivanju sektora zdravstva u sklopu pregovaračkog poglavlja 28, kao što je navedeno u godišnjem izveštaju EU o Srbiji i da će zaposleni u ovom sektoru igrati najbitniju ulogu u daljem razvoju zdravstvenog sistema i planiranim reformama.

  • Učešće Srbije u ovom programu je od velikog značaja, omogućiće veća ulaganja u inovativna i održiva rešenja, veći stepen saradnje sa kolegama u regionu i šire i omogućiće efikasniju primenu preventivnih mera, na primer u borbi protiv HIV/AIDS, zloupotrebe alkohola, kontrole duvana – naveo je šef Delegacije EU Majkl Davenport.

Pristupanjem Evropskom zdravstvenom programu 2014-2020. Srbija postaje ravnopravni partner zemljama Evropske unije, izjavio je minister zdravlja Zlatibor Lončar i ocenio da je to potvrda da su prepoznati napori da se obezbedi efikasniji zdravstveni sistem za građane Srbije.

Lončar je rekao da je Srbija čekala šest godina da pristupi tom programu koji razvija mehanizme za rešavanje manjka resursa i olakšava uvođenje inovacija u zdravstvu.

  • Srbija sada dobija podršku za zdravstveni sektor u procesu evropske integracije i usaglašavanja sa evropskim standardima u javnom zdravstvu, a dobijaće i veća sredstva kroz projekte – rekao je Lončar.

 

  • Zdravstvena politika je državna stvar, ali članice EU imaju i neke zajedničke odgovornosti na tom polju jer imaju iste probleme. Ideja ovog program je da se nađu rešenja koja su primenjiva u svim državama u situacijama kao što je sprečavanje širenja pandemija preko granicav – izjavio je vd direktor Izvršne agencija Evropske komisije za potrošače, zdravstvo, poljoprivredu i hranu Žak Remakl. EU investira u istraživačke programe i snažno zagovara inovacije u zdravstvenim sistemima – rekao je Remakl i objasnio da je agencija koju on vodi odgovorna za odobravanje i finansiranje projekata.

Evropski zdravstveni program uključuje i program „Zdravlje za rast“ koji finansira ciljeve zdravstvene strategije EU. Cilj je rad sa državama članicama kao i sa zemljama kandidatima za članstvo na podsticaju inovacija u zdravstvu, povećanju održivosti zdravstvenih sistema, poboljšanje zdravlja građana EU i zaštita od prekograničnih zdravstvenih prijetnji.

Više informacija o ovom projektu

Izvor: Delegacija EU u Srbiji

 

You may also like...