Uskoro 9 milijardi EUR u energetski sektor Srbije

Korišćenjem sistema solarne energije Srbija bi za 5 godina značajno smanjila energetsku zavisnost od uvoza. Srbija ima više od 2.000 sunčanih sati godišnje što je skoro 2 puta više od evropskog proseka. Samo 1 solarni kolektor površine od svega 1m² u Srbiji generiše energiju koja se dobija sagorevanjem 130 litra nafte, pruža uštedu od 750 kWh električne energije, podmiruje do 30 % potreba za grejanjem i smanjuje emisiju CO2 za više od 305.000 t na godišnjem nivou.

Korišćenjem  sistema solarne energije Srbija bi za 5 godina značajno smanjila energetsku zavisnost od uvoza. Srbija ima više od 2.000 sunčanih sati godišnje prof. dr Petar Škundrić, savetnik premijera za energetiku Vlade Republike Srbije.Ministarstvo je 2009. propisalo povlašćenu cenu (feed-in-tarifu) za solarnu energiju u Srbiji u iznosu od 23 Evrocenta po 1 kWh što je u okvirima evropskog proseka od 20-30 Evrocenta po 1 kWh. Uspostavljena je i ugovorna obaveza o obaveznom otkupu električne energije po povlašćenoj ceni od 12 godina, kao i maksimalna jačina solarne elektrane od 5 MWh. Usvajanjem Zakona o javno-privatnom partnerstvu u Srbiji je stvoren povoljan ambijent za ulaganje u ovu oblast. Visok potencijal Srbije u oblasti solarne energeije privlači veliki broj investitora, međutim broj sprovedenih projekata je veoma mali.

Stoga je CEDEF organizovao skup sa ciljem da zainteresuje lokalne samouprave za solarne projekte, kako bi se unapredila investiciona klima, predstavili potencijali gradova i opština u Srbiji i istakao značaj sve bitnije oblasti investiranja u „zelenu energiju“. Na skupu su predstavljeni projekti 10 opština, najsavremenije tehnologije i kreditne linije u oblasti solara.

Nedavno je kompanija Schneider Electric u Italiji realizovala projekat jedne od najvećih solarnih farmi u Evropi snage 43MW.

  • U narednih 7 do 8 godina očekujemo ulaganje od 9 milijardi EUR u energetski sektor. Srbija ima 20-40% više sunčanih dana od evropskog proseka, a kako se cena tehnologije za korišćenje sunčeve energije u proteklih 5 godina smanjila se za 50 % očekuje se znatno više korišćenje Sunca kao neiscrpnog izvora energije. S obzirom da Srbija kao članica Energetske zajednice Jugoistočne Evrope ima obavezu da poveća ukupan udeo obnovljivih izvora energije sa 21,8% na 29%, energija Sunca sve više dobija na značaju– naglasio je prof. dr Petar Škundrić, savetnik premijera za energetiku Vlade Republike Srbije.

Grad Vranje, sa 272 sunčana dana godišnje i preko 30 lokacija za izgradnju mini hidro elektrana predstavlja izuzetno povoljan region za ulaganja u obnovljive izvore energije.

  • Vranjska Banja poseduje velike mogućnosti za korišćenje geotermalnih izvora za generisanje toplotene i električne energije. Očekujemo da u narednom periodu Pčinjski okrug i grad Vranje postanu energetski centar Srbije – ukazao je na potencijal Pčinjskog okruga, Miroljub Stojčić, gradonačelnik Vranja .

Elektropivreda Srbije planira da se u narednom periodu znatno više posveti obnovljivim izvorima energija.

  • Danas otvaramo prvu mini hidroelektranu i nadamo se da će uskoro u Vranju početi sa radom i prva solarana elektrana – rekao je Zoran Knežević, direktor Elektrodistribucije Vranje .

Upotreba obnovljivih izvora energije, naročito energije vode i sunca u Srbiji ima veliki potencijal. U okruženju su solarne farme već realnost.

  • Nedavno je kompanija Schneider Electric u Italiji realizovala projekat jedne od najvećih solarnih farmi u Evropi snage 43MW. Aktivnim učešćem u projektima na poljima solara, mini hidroelektrana i elektrana na biomasu Schneider Electic doprinosi globalnom cilju smanjenja emisije štetnih gasova- istakao je Dragoljub Damljanović, direktor Schneider Electric Srbija.

 

Do sada je realizovano oko 300 kredita za projekte energetske efikasnosti u ukupnom iznosu od 7,5 miliona EUR. Nenad Lučić, menadžer za razvoj proizvoda Volksbank predstavio je linije kreditiranja za projekte pospešivanja energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

  • Ovi krediti namenjeni su za projekte koji obezbeđuju minimum 20% uštede energije i 20% smanjenja emisije CO2 kao posledice potrošnje energije. Na ovaj način Volksbank doprinosi očuvanju životne sredine kao jedna od prvih banaka u Srbiji koja aktivno finansira „zelene projekte” i kontinuirano radi na podizanju svesti o energetskoj efikasnosti i značaju ovih investicija – rekao je Lučić.

Vaillant se na globalnom nivou profilisao kao jedna od najkompetentnijih firmi iz domena sistemskih rešenja iz obnovljivih izvora energije. To stanje je preslikano i na srpsko tržište, na kome su uspešno realizovali veliki broj projekata kao što su: bolnice, bazeni, hoteli, stambeni objekti i sl., primenjujući njihove solarne sisteme i toplotne pumpe.

  • Samo korišćenjem solarnih sistema, korisnici dobijaju i više od 60% potrebne energije za pripremu tople vode na godišnjem nivou- saopštio je Nebojša Mišić, inženjer tehničke podrške, Vaillant.

Komapnija BOSCH, kao vodeći evropski i svetski proizvođač opreme za grejanje, fokusiran na proizvode i rešenja iz oblasti energetske efikasnosti

  • Bilo da se radi o solarnim sistemima, fotonaponskim panelima, gasnim kotlovima, kotlovina na čvrsto gorivo, toplotnim pumpama ili industrijskim postrojenjima, ideja vodilja svakog projekta je energetska efikasnost: ušteda energenata, smanjenje emisije štetnih gasova i smanjenje troškova za grejanje. Preko svojih ovlašćenih partnera i mreže ovlašćenih servisera, BOSCH je u mogućnosti da svim zainteresovanim strankama obezbedi potpunu podršku prilikom realizacije najsloženijih projekata iz oblasti energetske efikasnosi, i brine o sigurnosti i pouzdanosti rada svojih energetskih postrojenja – naglasio je Mladen Kuparić, rukovodilac prodaje BOSCH Termotehnike.

Srbija ima više od 2.000 sunčanih sati godišnje što je skoro dva puta više od evropskog proseka. Najveći potencijal za korišćenje solarne energije imaju gradovi u regionu Jugoistočne Srbije – Niš, Kuršumlija, Vranje.

  • Iako je zainteresovanost investitora velika, još uvek je mali broj realizovanih projekata. Cilj ovog skupa je da zainteresujemo lokalne samouprave za solarne projekte i da unapredimo investicionu klimu u oblasti investiranja u „zelenu energiju- izjavila je Jovanka Arsić-Karišić, predsednik UO CEDEF-a.

Centralno evropski forum za razvoj CEDEF pod pokroviteljstvom Elektroprivrede Srbije i u saradnji sa Agencijom za energetsku efikasnost Republike Srbije, uz podršku SIEPA i grada Vranja organizovao je Investiciono poslovni skup: „Energija Sunca – potencijal Srbije danas“.

You may also like...