Zeleni u suzbijanju GMO na području Srbije

Zeleni su odlučni u nameri da Srbija ostane država bez genetički modifikovanih organizama.

Podsećamo da je Zelenima Srbije u tome podršku dalo preko 35.000 građana širom Srbije i preko 15.000 građana u Vojvodini. Deklaraciju „Za Srbiju bez GMO“, potpisalo je i preko 110 lokalnih opština u Srbiji, pre svega za zabranu GMO na njihovoj teritoriji, koju je uz Zelene Srbije pokrenuo i profesor Poljoprivredenog fakulteta u Beogradu Miladin Ševarlić.

Zdrava hrana u zdravoj Srbiji

GMO free zone

Zeleni Srbije i Zelena ekološka partija – Zeleni pozdravljaju odluke svih jedinica lokalne samouprave u Srbiji koje su usvojile deklaraciju „Za Srbiju bez GMO“.

„Inicijativa za formiranje komisija za utvrđivanje prisutnosti i suzbijanje GMO na području gradova i opština“ je prva zajednička inicijativa dve zelene stranke u Srbiji i prvi korak ka objedinjavanju zelenih snaga, ideja i akcija u „zeleni front“.

Zeleni pozivaju opštine i gradove da usvoje inicijativu, jer će tako snažnije i odlučnije podržati deklaraciju i time učiniti da lokalne samouprave ostanu zone bez GMO. Ovim aktom će se pridružiti velikom broju evropskih gradova, regija i pokrajina koje su to isto učinile (GMO free zone).

Potpisnici Inicijative su predložili da navedene komisije sprovode nadzor i aktivnosti na neprekidnom evidentiranju prisustva GMO na teritoriji opština i gradova da pripremaju redovne izveštaje, predlažu mere za suzbijanje i angažuju stručne organe, da sprovode edukaciju poljoprivrednih proizvođača i stanovništva o štetnim posledicama GMO po zdravlje ljudi, biljni i životinjski svet, a posebno autohtonih sorti i poljoprivrednih kultura koje nisu GMO.

U cilju ekološke predostrožnosti, komisije bi trebalo da obave mapiranje postojećih poljoprivrednih površina pod autohtonim i organskim zasadima, i da sprečavaju najezdu GMO kultura na te prostore. Komisije bi preuzele i aktivnosti na sprovođenju zadataka iz već donetih deklaracija o proglašenju teritorija, gradova i opština „Za teritorije bez GMO“.

Zeleni Srbije i Zelena ekološka partija su Inicijativu prosledili opštinama i gradovima Šumadije, Banata, Stiga, Mačve i svim ostalim opštinama i gradovima širom Srbije.

Inicijativa zelenih prosleđena nadležnom Ministarstvu sa predlogom da se snažnije i odlučnije uključi u borbu „Za Srbiju bez GMO“ i da pomognu lokalnim samoupravama da se bolje i na kvalitetniji način izbore i odbrane svoje teritorije od najezde GMO semena, hemijskih preparata i kompanija.

You may also like...