Članovi CEOOR-a posetili energetski efikasnu školu

U okviru realizaciji projekta Centra za ekološko obrazovanje i održivi razvoj pod nazivom ”Podizanje svesti kod učenika osnovnih i srednjih škola po pitanjima energetske efikasnosti”, koji finansira ambasada Republike Finske, učenici srednjih škola iz Kragujevca posetili su osnovnu školu ”Dušan Jerković” u Užicu.

[singlepic id=710 w=545 h=150 float=center]

Nakon seminara koji je održan u Kragujevcu, na kome je bilo reči o energetskoj efikasnosti, učenici kragujevačkih srednjih škola koji učestvuju u radu Centra za ekološko obrazovanje i održivi razvoj posetili su pored energetski efikasne opštine Varvarin i osnovnu školu ”Dušan Jerković” u Užicu. Učenici su se tako upoznali sa merama štednje koje su sprovedene u toj školi.

[singlepic id=707 w=400 h=194 float=center]

[singlepic id=708 w=200 h=267 float=left]U prvoj fazi projekta primenjene su mere zamene stolarije i rekonstrukcija grejnih instalacija. Iz druge faze projekta finansirana je rekonstrukcija osvetljenja i što je najvažnije, rasveta je zamenjena ”štedljivim” sijalicama, uvedeno osvetljenje nad školskim tablama, u fiskulturnim salama i postavljena ostala rasveta, predviđena najnovijim evropskim standardima. Vrednost investicija je 38 hiljada eura za elektro radove.

Učenici Centra na ovom studijskom putovanju mogli su da nauče nešto više o energetskoj efikasnosti, i kako to u praksi izgleda na primeru jedne škole. Tokom posete prezentovan im je energetski bilans, a upoznali su se i sa planovima daljeg razvoja u oblasti energetike, posebno aktivnostima vezanim za poboljšanje energetske efikasnosti u toj školi.

Primenjene mere energetske efikasnosti i rekonstrukciju osvetljenja u školi ”Dušan Jerković” u Užicu pomogla je Agencija za energetsku efikasnost Republike Srbije.

Projekat energetske efikasnosti u Srbiji – javne zgrade u sektoru zdravlja, prosvete i socijalnog staranja – škole, bolnice i domovi – finansira se u dve faze iz kredita i zajma Svetske banke, kao i sopstvenog učešća Republike Srbije, u ukupnom iznosu od 55 miliona dolara.

[nggallery id=44]

 

You may also like...