Dan planete Zemlje u SP „Resavska pećina“

Dan planete Zemlje, 22. april, je povod da preispitamo svoj odnos prema Planeti na kojoj živimo. stalaktiti, stalagmiti, draperije i okamenjen vodopadiIstovremeno, to je javna kampanja da se zaustave ili ublaže posledice ljudskog delovanja kao što su: smanjenje rezervi pijaće vode, zagađenje vazduha, nestajanje šuma, smanjenje biodiverziteta, sve manje zdrave i bezbedne hrane i smanjenje prirodnih resursa od kojih zavisi naš život. Inicijativa obeležavanja Dana planate pokrenuta je pre tačno 47 godina na konferenciji UNESCO-a, održanoj 1969. godine.

Povodom obeležavnja Dana planete, Zavod i JP „Resavska pećina“ 22. aprila organizuju eko radionice i igraonice za učenike osnovnih škola iz okruženja Spomenika prirode „Resavska pećina“, kako bi zajedno najširoj javnosti poslali poruku da smo svi odgovorni za svoje postupke, i da je vreme da lično doprinesemo očuvanju sveta na Planeti očuvanjem prirode u našem okruženju.

da preispitamo svoj odnos prema Planeti RESAVSKA PEĆINA

Spomenik prirode „Resavska pećina“, zbog svoje lepote i prirodnih vrednosti, upečatljiv je primer za ukazivanje na značaj zaštite prirodne baštine naše zemlje.

Resavska pećina se nalazi u istočnoj Srbiji u blizini Despotovca, u krečnjačkom brdu Babina Glava, na obodu kraškog polja Divljakovac, i spada među najveće i najlepše pećine u Srbiji. Stara je oko 80 miliona godina i predstavlja jednu od najranije ispitanih pećina. Pronašli su je čobani 1962. godine. Duga je 4500 metara, istražena do 2850 metara, a deo za turistički obilazak je dug 800 metara. Unutrašnjost pećine je bogata brojnim i raznovrsnim dvoranama, kanalima, galerijama, stubovima, stalaktitima, stalagmitima, draperijama i okamenjenim vodopadima. Resavska pećina ima status zaštićenog spomenika prirode, uključujući i neposrednu okolinu površine 11 hektara.

Srbija je zemlja sa očuvanom prirodom, neizmenjenim predelima i značajnim stepenom očuvanja biodiverziteta, što nas obavezuje da pravilno vrednujemo i čuvamo to što imamo.

Izvor: Zavod za zaštitu prirode Srbije

You may also like...