Društvo “Budućnost Pančeva” predstavilo se kragujevčanima

Članovi Društva za održivi razvoj i zaštitu životne sredine ’’Budućnost Pančeva’’, članovima kragujevačkih ekoloških udruženja prezentovali su svoj dosadašnji rad i projekte. Saradnja društva ’’Budućnost Pančeva’’ i Ekološkog  centra iz Kragujevca, samo su jedan od vidova saradnje koje ova dva grada imaju.  Kragujevačka iskustva na prečišćavanju otpadnih voda i pančevačka u smanjenju zagađenosti vazduha, mogu kroz zajedničke projekte, da budu ponuđena i drugim gradovima u Srbiji.

Društvo za održivi razvoj i zaštitu životne sredine ’’Budućnost Pančeva’’

Predstavljajući svoje aktivnosti u kragujevačkoj gradskoj upravi, članovi društva ’’Budućnost Pančeva’’  su istakli da svoje ogromno iskustvo u praćenju zagađenja i naporima da se ono smanji mogu da ponude i drugima. Ovo udruženje postoji već deset godina a članovi su eksperti iz različitih oblasti koji su najveći deo radnog veka proveli u fabrici i velikim industrijskim zagađivačima, baveći se rešavanjem ekoloških problema. Oni nude svoja dostignuća, ali istovremeno žele i od drugih da prihvate određene programe za zaštitu svoje sredine.

  • U Pančevu postoji velika industrija ali je ona i veliki emiter, a najčešće se govori o zagađenju vazduha, ali – prema rečima Dušana

    Dušan Stanojlović, predsednika društva BUPA

    Dušan Stanojlović, predsednika društva BUPA

    Stanojlovića, predsednika društva BUPA, mi mislimo da su zagađeni i voda i zemljište. Kragujevac ima postrojenje za tretman voda koja je napravljeno 90-ih godina, to može biti jedno dobro iskustvo za nas, kako bismo napravili jedno takvo postrojenje u Pančevu. S druge strane, postoje neka iskustva koja se odnose na LEAP, monitoring vazduha koji se sprovodi u Pančevu, a mogla bi da budu od koristi Kragujevcu – istakao je on.

     

Član kragujevačkog Gradskog veća zadužen za zaštitu životne sredine, održivi razvoj i saradnju sa udruženjima Srđan Matović, istakao je obostrani interes Pančeva i Kragujevca da sarađuju na planu zaštite u svojim sredinama, ali i da zajedničke projekte ponude ostalim gradovima u Srbiji.

  • Pančevo je grad sa ogromnim stepenom zagađenja, ali je važno da se u tom gradu radi niz projekata vezanih za energetsku efikasnost, ali je još važnije – istakao je Matović, da u partnerstvu sa udruženjem iz Pančeva, koje okuplja stručne ljude krenemo da pripremamo projekte koji bi se i u našem gradu realizovali.

Tokom prezentacije je naglašeno da ova dva grada mogu da sarađuju na projektima energetske efikasnosti, termoizolacije, korišćenja biomase za proizvodnju goriva i dobijanja energije iz drugih obnovljivih izvora, rešavanje problema kućnog otpada.

You may also like...