DANI SRPSKE KULTURE U PARIZU

U Parizu(17. juni – 22. Juni 2011) će biti predstavljeni brojni kulturni događaji iz Srbije, tradicionalne rukotvorine, hrana i piće, kao i ekonomski potencijali naše zemlje.

Eglise de Pantin by Olga Tern

Manifestacija “DANI SRPSKE KULTURE U PARIZU” poslednjih sedam godina održava se uvek u istom periodu, nekoliko dana pre manifestacije “ SVETSKI DAN MUZIKE “ 21 juna.

Prisustvo velikog broja Francuza i Srba u Francuskoj potvrdilo je potrebu da se ova vrsta manifestacije proširi na prezentaciju srpskih, poznatih brendova lokalnih samouprava i privrednih foruma.

U četvrtak 17. juna, biće otvorena četvorodnevna manifestacija „Dani Srbije u Parizu“ u svečanoj sali rezidencije ambasadora Srbije Dušana T. Batakovića, na kojoj će biti predstavljeni kulturni i privredni potencijali naše zemlje. Glavna ideja je da se Parižanima pruži mogućnost da slušaju Srpsku muziku, vide i osete Srbiju kroz izložbu fotografija i eksponata, koji odslikavaju istoriju, kulturu, turizam i ekonomiju savremene Srbije.

Pantin-Paris

Dvodnevna prezentacija Srpske privrede, u okviru manifestacije, biće održana u zgradi pariske opstine Pantin i kulturnog centra Srbije, a u organizaciju ovog događaja su uključeni i Ministarstvo za dijasporu Republike Srbije i Privredna komora Srbije. Prisustvo na ovom sajmu je potvrdilo već 30 preduzetnika iz Pariza.

Cilj manifestacije i prezentacije srpskih lokalnih samouprava i brendova je da se Srbija, parižanima, predstavi na blizak i neposredan način, uz kulturne događaje, izložbu rukotvorina, hrane i pića iz Srbije i prezentaciju bogate turističke ponude naše zemlje. Parižani će biti u mogućnosti da probaju našu tradicionalnu hranu, rakiju i vino.

Iz kulturnog segmenta srpske baštine, biće predstavljena izložba fotografija „SRPSKO STARO POSUDJE“ i predavanje o istom u kulturnom centru Srbije u Parizu a u muzičkom delu programa, Bora Dugic frulaš, mladi muzičari-pobednici na svetskim takmičenjima klasicne muzike, prof.sa muzičke akademije Vladimir Stojnić, pijanista iz Beograda, plesni parovi- prvaci države u plesu iz škole „Natalija i Ivica“ i nekoliko grupa tradicionalne i rok muzike iz Srbije.

U okviru manifestacije po prvi put će biti održan FESTIVAL DEČIJEG STVARALAŠTVA I VINSKI BAL,19 juna u svečanoj sali opstine Pantin. Ideja je da se deca takmiče u četiri kategorije: igra, pevanje, gluma i crtanje. Izlišno je reći da su sva deca koja dodju već samim tim činom – pobedila. Na ovom festivalu nema poraženih. Najzad, nikako na kraju, ovim festivalom uradićemo ono zbog čega smo i osnivali naša udruženja – od zaborava čuvati ali i razvijati, širiti i svetu prikazivati našu kulturu, tradiciju, naše talente…Predlažemo da se Festival realizuje kroz nekoliko faza. Najpre, svaka organizacija koja želi da nam se pridruži, trebalo bi da organizuje neku vrstu audicije odnosno odabira dece koja su, pre svega voljna, a zatim i spremna za ovaj festival. Nakon toga sa decom treba raditi da program koji će predstaviti na finalnom delu festivala bude zaista reprezentativan.

Želja je da se povežu organizacije koje bi našle interes u oba pravca i uspostavljanje privredno-kulturnog mosta Pariz–Beograd-Pariz. Postoji mogućnost direktnog povezivanja opština iz Srbije i Francuske jer je ovo jedinstvena mogućnost zbližavanja država-regiona-opština.

Zainteresovani treba da do 30. aprila 2010. god. dostave preliminarne ponude, a do 15 maja.2010. god. i konačno prijave svoje učešće.

Predstavnik organizatora u Parizu

Petar Gojković

predsednik odbora za kulturu skupštine dijaspore Srba u Francuskoj

i predsednik za kulturu i odnose sa javnošću u asocijaciji „BALKAN OMNIBUS“

mail: gojkovicpetar@gmail.com

MANIFESTACIJU PODRŽAVA Š.C.JELENA ANŽUJSKA

You may also like...