E.ON planira milijardu evra profita

Nemački energetski gigant planira milijardu eura profita

Nemački energetski gigant E.ON saopštio je da njegova grupacija, specijalizovana za proizvodnju struje iz obnovljive energije planira i do milijardu eura dobiti.

Nemački energetski gigant E ON

Predstavljajući poslovne ciljeve nove transformisane kompanije, iz E.ON-a su naveli da su profit iz poslovanja projektovali u rasponu od 2,7 do 3,1 milijardi eura, precizirajući da ove cifre ne uključuju aktivnost proizvodnje energije iz uglja, koja je odvojena u posebnu poslovnu jedinicu Uniper, prenela je agencija AFP. Kao rezultat nemačkog prelaska sa konvencionalnih fosilnih goriva na “zelene”, čistije izvore energije, državna elektroprivreda se suočava sa ogromnim pritiskom na svoje marže.

Energetske kompanije tvrde da su ih troškovi naloženog zatvaranja nuklearnih elektrana, kao i ogromne subvencije dodeljene firmama okrenutim obnovljivim izvorima energije, gurnuli duboko u minus.  Obilna ponuda struje iz solarnih elektrana, vetroparkova i drugih obnovljivih izvora koje vlada izdašno subvencioniše, dovela je do kolapsa veleprodajnih cena električne energije, prenosi Tanjug. Kako bi rešili taj problem, E.ON i njegov konkurent RWE odlučili su da odvoje konvencionalnu proizvodnju od poslovanja svojih pogona u oblasti obnovljivih izvora. E.ON je prošle godine uknjižio gubitak od 7 milijardi eura, zbog ogromnih otpisa vrednosti svojih konvencionalnih postrojenja za proizvodnju električne energije.

Vesna Vukajlović

Izvori:
energetika.ba
Energetski portal Srbije

You may also like...