E.ON razdvojio prljavu i čistu energiju 

Nemački energetski džin E.ON i zvanično je izdvojio poslovanje sa fosilnim gorivom i prebacio ga u novu kompaniju Uniper.

Po razdvajanju poslovanja, koje je stupilo na snagu prvog dana 2016, nemačka energetska kompanija će se fokusirati na obnovljive izvore energije, energetske mreže i energetsku efikasnost. Istovremeno će nezavisni Uniper zadržati kontrolu nad imovinom kompanije u sektorima fosilnog goriva i hidroenergije, kao i globalnu trgovinu energijom.

E ON razdvojio prljavu i čistu energiju

Direktor kompanije E.ON Johanes Tajsen (Johannes Teyssen) istakao je da će razdvajanje, koje je prvi put najavljeno 2014, učiniti E.ON i Uniper još “agilnijim” i pružiti i jednoj i drugoj kompaniji priliku da postanu lideri svaka u svom sektoru.

  • To nas oslobađa potrebe da stalno pravimo kompromise – naveo je Tajsen u saopštenju dodajući, naše ambicije odnose se na obe kompanije koje će uskoro biti pravno nezavisne kako bi postale vodeći igrači u svetu u svojim sektorima.

E.ON je podelu kompanije najavio kao odgovor na, kako su ocenili u kompaniji, “dramatično izmenjeno globalno tržište energije”. Na poslovanje sa fosilnim gorivom te kompanije nepovoljno je delovala strategija zaokreta na “čistu” energiju nemačke vlade kojom se energiji iz obnovljivih izvora daje prioritetan pristup mreži.

Očekuje se da E.ON nakon razdvajanja postane jedna od najvećih “zelenih” energetskih kompanija u Evropi. Usmeravanje na obnovljive izvore znači “potencijal za rast koji je nastao transformacijom energetike u svetu”, navela je kompanija kada je prvi put objavila razdvajanje poslovanja.

U Uniperu kažu da će njihov kapacitet za proizvodnju energije iz konvencionalnih izvora od oko 40 gigavati nastaviti da igra ključnu ulogu u energetskim sistemima mnogih zemalja.

  • Naš ključni zadatak ostaće da obezbedimo sigurnu i ekonomičnu isporuku struje i gasa – istakao je u saopštenju direktor Unipera Klaus Šefer (Schäfer). To je posao Unipera- dodao je Šefer, preneo je EurActiv.com.

Potpuno izdvajanje Unipera očekuje se kasnije ove godine, nakon što ga odobre akcionari kompanije E.ON, što se očekuje u junu. E.ON će nakon toga prodati svoj većinski udeo u Uniperu, kažu u toj kompaniji i dodaju da na srednji rok planiraju da se “oslobode” preostalog udela u Uniperu.

Uniper će raditi u starom sedištu kompanije u Diseldorfu dok će se E.ON preseliti u novo u obližnjem Esenu.

Vest o zvaničnom razdvajanju poslovanja sa fosilnim gorivom i onim sa obnovljivim izvorima stigla je nekoliko nedelja nakon što je RWE, rival kompanije E.ON, objavio da planira da podeli kompaniju na dve – za “čistu” energiju i za poslovanje sa fosilnim gorivom.

Izvor: EurActiv

You may also like...