FAKULTET INŽENJERSKIH NAUKA – UNIVERZITETA U KRAGUJEVCU

MAŠINSKI FAKULTET U KRAGUJEVCU PROMENIO NAZIV U:
FAKULTET INŽENJERSKIH NAUKA UNIVERZITETA U KRAGUJEVCU

MAŠINSKI FAKULTET U KRAGUJEVCU PROMENIO NAZIV U: FAKULTET INŽENJERSKIH NAUKA Procedura promene naziva Mašinskog fakulteta u Kragujevcu u Fakultet inženjerskih nauka Univerziteta u Kragujevcu završena je donošenjem odluke Vlade Republike Srbije na sednici održanoj 28. Jula 2011. Odluka o promeni naziva predstavlja formalno potvrđivanje prerastanja Mašinskog fakulteta u Fakultet inženjerskih nauka u Kragujevcu u okviru Univerziteta u Kragujevcu, imajući i u vidu da su postojeći studijski programi i studijski programi koji se pripremaju za akreditaciju, kao i oblasti naučno-istraživačkog rada na Fakultetu odavno prerasli okvire koji pripadaju mašinstvu, kao jednoj od inženjerskih oblasti.

U okviru zakonske procedure, inicijativu o promeni imena potvrdile su svojim odlukama odgovarajuće univerzitetske i republičke institucije: Nastavno naučno veće Mašinskog fakulteta u Kragujevcu (odluka broj 01 – 1/592-1 od 18.03.2011. godine), Savet Mašinskog fakulteta u Kragujevcu (odluka broj 01 – 1/707-5 od 25.03.2011. godine),Senat Univerziteta u Kragujevcu (odluka broj 04.2011. godine), Savet Univerziteta u Kragujevcu (odluka broj 04.2011. godine). Nacionalni savet za visoko obrazovanje (odluka od 16.05.2011) doneo je odluku na bazi mišljenja ekspertske komisije koju je formirao, a odluku je zatim potvrdilo i Ministarstvo prosvete i nauke, kao i druga nadležna ministarstva.

Na svojoj sednici od 28. jula 2011. godine Vlada Republike Srbije donela je Odluku o promeni naziva Mašinskog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, ocenivši je kao neophodan iskorak u procesu razvoja Fakulteta. Time ova institucija zvanično dobila nov naziv: Fakultet inženjerskih nauka Univerziteta u Kragujevcu.

Fakultet je trenutno angažovan na pripremi dokumentacije za akreditaciju novih studijskih programa:

  • Automobilsko inženjerstvo (osnovne i master studije sa modelom 3 + 2) – Ovaj studijski program se uvodi u saradnji sa FIAT Srbija i Politehnikom iz Torina za potrebe automobilske industrije;
  • Urbano inženjerstvo (osnovne četvorogodišnje studije),
  • Energetsko inženjerstvo (obnovljivi izvori energije)
  • Bio-medicinsko inženjerstvo (doktorske studije).

Fakultet je dobio i novi TEMPUS projekat koji podržava razvoj novih studijskih programa Automobilsko inženjerstvo i Urbano inženjerstvo.

You may also like...