Industrijski otpad

Druga Međunarodna naučno – stručna konferencija o upravljanju otpadom održana je od 14 do 17 septembra na Tari. Na ovoj konferenciji bilo je prijavljeno 70 radova, a prisustvovalo je oko 150 učesnika iz Austrije, Slovenije, Hrvatske, Republike Srpske i Srbije.

Ova konferencija je protekla u znaku rešavanja pitanja velikih količina otpadnih materijala iz termoenergetskih postrojenja, prvenstveno javnih preduzeća Elektroprivrede Srbije.Govorilo se o tome koji su to sistemi upravljanja otpadom,a takođe i kako rešiti problem otpadnih voda. Eminentni stručnjaci prezentovali su nove tehnologije, bilo je reči o alternativnim izvorima energije kao što su biogas i koji se to otpadi mogu da koriste i upotrebe u termoenergetskim postrojenjima ili cementarama.

  • Bila je to prilika da se na jednom mestu nađu predstavnici države, oni koji donose zakone, kao i predstavnici privrednog sektora, oni na koje se prema rečima mr Dušana Stokića sekretara odbora za zaštitu životne sredine Privredne komore Srbije ti zakoni praktično odnose.

industrijski otpadMnoge privrednike na ovom skupu interesovalo je kako se rešava pitanje opasnog otpada, zauljenih voda različitih termoenergetskih postrojenja. Država je donela set zakona ali sada je sledeći korak da se ti zakoni i primenjuju. Novim merama pooštrene su kazne za one koji se ne pridržavaju Zakona o upravljanju otpadom, dok sa druge strane postojaće zeleni paketi, za one koji primenjuju zakon, a biće stimulisani kroz Fond za zaštitu životne sredine.

  • Upravljanje otpadom je dosta složen sistem koji smo mi imali donekle rešen, dugo smo čekali na zakon o upravljanju otpadom ali je na sreću prema rečima Stokića zajedno u paketu sa preostalih 14 zakona donet u maju i predstavlja dobru osnovu za rešavanje ovog problema, ali to nije dovoljno.

Imajući u vidu aktuelne društvene promene i globalizaciju s jedne strane, a sa druge, tehničko – tehnološki razvoj, uloga opasan otpadupravljanja industrijskim otpadom kao segmentom u sistemu zaštite životne sredine u privredi i praksi, svakim danom postaje sve dominantnija i praktično neizbežna, bilo da se radi o potrebi ili pak o ’’nametnutnoj’’ obavezi.

Druga Međunarodna naučno – stručna konferencija o upravljanju otpadom održana je pod pokroviteljstvom Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja i Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja. Organizatori ovog naučnog skupa bili su EPS, Tehnološko – metalurški fakultet, Forum kvaliteta i PKS.

You may also like...