Ko zagađuje Lepenicu

Voda iz Lepenice pripada IV klasi i ne sme da se koristi čak ni za zalivanje bašti. Realno stanje je prema rečima stručnjaka iz Instituta daleko lošije jer su uzorci vode uzeti kada je nivo vode bio visok, zbog obilnih padavina.

uzorkovanje_vode-lepenica

Ovim ispitivanjem počela je serija akcija kragujevačkih ekoloških udruženja koje treba da podigne svest građana o važnosti zaštite i očuvanja svih vodotokova na ovom području.

U okviru ekoloških akcija pod nazivom ’’I Lepenica je Dunav’’, kod Dvomostovlja u centru grada, uzeti su uzorci vode iz Lepenice kako bi se utvrdilo pravo stanje. Na osnovu rezultata, koje je uradio Institut za javno zdravlje, utvrđeno je da voda od Kragujevca do ušća Morave, zbog duplo veće koncentracije bakra nego što je dozvoljeno, pripada IV klasi, ističe dr Jelka Ranković ekotoksikolog

lepenica_otpadne-vodeNajveći zagađivač reke Lepenice je industrija, jer u Zastavi od 11 postrojenja za preradu otpadnih voda nijedno nije u funkciji. Pored toga prisutno je i fekalno zagađenje srednjeg stepena, a problem predstavlja i veliki broj divljih priključaka na kanalizaciju. Zato Skupština grada planira da pokrene akciju uređenja svih vodotokova na teritoriji Kragujevca.

-Grad Kragujevac je počeo akciju na sređivanju dela vodotoka Lepenice i Bresničkog potoka, a u planu je kaže dr Srđan Matović član Gradskog veća, da se uradi projektna dokumentacija za sređivanje svih vodotokova na teritoriji grada.

Akciju ’’I Lepenica je Dunav’’ pokrenula su kragujevačka Udruženja ’’Eko Nec’’ i ’’Mladen Karaman’’, uz podršku gradske uprave. Ideja da se očuvaju i drugi vodotokovi na ovom području, biće realizovana i u buduće. Ispitivanjem vode iz Lepenice, praktično, počinje serija akcija ekoloških udruženja koje treba da podignu svest građana o važnosti zaštite i očuvanja svih vodotokova na ovom području. Tako će prema rečima Milisava Pajevića iz Udruženja ’’Eko Nec’’, akcija buđenja svesti kroz tribine i predavanja krenuti od septembra ove godine.

Sve naredne ekološke akcije za očuvanje vodotokova, podržaće grad Kragujevac, a u te svrhe biće planirana i sredstva u budućem lokalnom ekološkom fondu. Na ekološku brigu o rekama uskoro će građane obavezivati i novi set zakona u oblasti zaštite životne sredine.

You may also like...