Kragujevačka planinarska staza „Žeželj – Bešnjaja’’

[singlepic id=28 w=320 h=240 float=center]

Članovi planinarsko – ekološkog kluba ’’Gora’’ ove godine obeležili su planinarskim oznakama ’’Kragujevačku planinarsku stazu Žeželj –Bešnjaja’’. Time su želeli da prirodne lepote ovog kraja, nadomak grada Kragujevca, približe svim planinarima i ljubiteljima prirode. To će omogućiti lakše snalaženje na terenu kao i reafirmaciju nekadašnjih omiljenih izletišta kragujevčana. Planinarski savez Srbije verifikovao je ovu stazu, a plan im je da ova planinarska akcija postane tradicionalna.

Planinari PEK ’’Gora’’ zajedno sa članovima drugih klubova i društava, ekoloških organizacija i svih ljubitelja prirode prešli su put obeleženom stazom sve do Bešnjaje.

  • Staza povezuje najkraćim putem brdo Žeželj (486 mnv) i Bešnjaju (Lisin laz – 613 mnv), u smeru zapad istok, kako kaže Zoran Obradović predsednik kluba, većim delom šumskim putevima koji vode po grebenu brda koja se nadovezuju. Staza samo jednom silazi do reke Osanice koja na tom mestu prekida ovaj grebenski put. Staza je laka, dodaje on, i prelazi se za 4 sata u jednom pravcu, a visinska razlika je 355 metara.

[singlepic id=27 w=320 h=240 float=left]Staza počinje od skretanja sa puta Kragujevac – Jagodina iz naselja Ždraljica, kod kafane ’’Medna’’, gde je na objektu kafane postavljena prva planinarska oznaka. Staza vodi do Dubokog potoka, ka velikoj staroj bukvi ispod čijih žila je uredjen izvor hladne vode (Ćosićki izvor). Od izvora staza vodi iznad bukve šumskom stazom uz potok, do vodopada Buk. Odatle šumska staza se lagano penje i vodi grebenskim putem, sve do vrha Žeželja. Sa proplanka se pruža lep pogled na Kragujevac. Na vrhu Žeželja se nalazi porušeni planinarski dom, odakle se pruža lep pogled na okolinu.

[singlepic id=26 w=320 h=240 float=]

Sa vrha Žeželja staza se nastavlja južnim obilaskom vrha, gde je vidikovac ka predelima sliva reke Ždraljice i vrhovima Gledićkih planina. Dalje na stazi, pored prvih kuća u Srednjoj Mali, nailazimo na stoletni hrast ’’zapis’’ impozantnih [singlepic id=33 w=320 h=240 float=right]razmera ispod koga je sto sa klupama za odmor, a malo dalje i na usamljeni hrast na vrhu brda od koga se pruža lep pogled na grad.

[singlepic id=31 w=200 h=150 float=left]Staza se dalje spušta od ušća Mamutovačkog potoka u reku Osanicu. Put se dalje nastavlja šumskim putevima sve do brda Cerjak (kota 507). Tu se ulazi u zonu vrhova preko 500 metara. Laganom šetnjom se stiže do sedla na Lisinom lazu (613 m) i kote 580. Na prilaznom putu je lep pogled na Kragujevac. Sa leve strane tog puta je česma i uskoro se stiže na greben Bešnjaje. Bešnjaja je predeo sa izuzetno povoljnom mikro klimom i u jednom periodu je bila omiljeno izletište kragujevčana i odmaralište za školsku decu. Danas je ovo odmaralište neopravdano zapostavljeno, pa je ovo prilika da se kragujevčani, a i ljubitelji prirode iz cele Srbije, vrate ovoj lepotici i da uživaju u njenim čarima.


[smooth=id: 5; width:450; height:400; timed:false; arrows:true; carousel:true; links:true; info:true; align:center; frames:true; open:true; text:SLIKE;]

You may also like...