Luksemburg kreće u trku za resursima u svemiru

Luksemburg želi da privuče investitore koji su spremni da ulože u istraživanje i eksploataciju prirodnih resursa u svemiru.

To će učiniti tako što će im ponuditi povoljan regulatorni i zakonski okvir koji će kompanijama garantovati prava na resurse. Luksemburg je, kako ističu u Ministarstvu privrede te zemlje, prva evropska zemlja koja je pokrenula takvu inicijativu. Pre dva meseca pitanje eksploatacije i prava na prirodne resurse u svemiru je regulisano u SAD.

istraživanje i eksploatacija prirodnih resursa u svemiru

Luksemburške vlasti su najavile niz mera koje bi od te zemlje trebalo da stvore evropsko središte za istraživanje i eksploataciju resursa u svemiru.

Inicijativu je 3. februara predstavio novinarima potpredsednik vlade i ministar privrede Luksemburga Etjen Šnajder, dva meseca pošto je američki predsednik Barak Obama potpisao zakon kojim se dozvoljava komercijalna upotreba bogatstava koja se nalaze na asteroidima i Mesecu.

Američki zakon (Space Act) predviđa da materije na nebeskim telima ili Zemljinom prirodnom satelitu pripadaju američkom građaninu ili preduzeću koje ga pronađe.

  • I Luksemburg želi da ponudi zakonski okvir koji će pripremiti eksploataciju u svemiru”, pre svega asteroida – rekao je za AFP Žan-Žak Dorden, bivši direktor Evropske svemirske agencije (ESA) koji je sada savetnik za ta pitanja u luksemberškoj vladi.

Jedna od mera u okviru inicijative SpaceResources.lu jeste priprema regulatornog i zakonskog okvira koji će privatnim kompanijama garantovati prava na minerale koje budu izvlačili sa asteroida, poput retkih minerala, navelo je Ministarstvo privrede Luksemburga.

Luksemburg će takođe uložiti sredstva u neke istraživačke i razvojne projekte, a planira i da uloži u kompanije koje su aktivne na planu istraživanja i eksploatacije svemira.

Za sada nije utvrđen budžet za inicijativu SpaceResources.lu.

Naš cilj jeste da omogućimo pristup za sada neistraženim, bogatim mineralnim resursima koji se nalaze na stenama bez života, bačenim u svemir, i to bez narušavanja prirodnih staništa- naveo je u saopštenju Etjen Šnajder.

On je dodao da će Luksemburg podržati dugoročan ekonomski razvoj novih, inovativnih aktivnosti u svemirskoj i satelitskoj industriji.

  • Naš cilj jeste prvo da istražimo ovu oblast, što bi zatim u kasnijoj fazi moglo voditi konkretnijim aktivnositma u svemiru – istakao je Šnajder.

Inicijativa “pokazuje da su Evropljani inovativni i sposobni da preuzmu rizik kada su ulozi veliki”, ocenio je Dorden.

Projekat, iako deluje futuristički, ima solidne osnove, s obzirom na napredna tehnološka dostignuća koja već postoje u Evropi i svetu – dodao je on.

Izvor: AFP, EurActiv

FOTO: NASA

You may also like...