Marku Stepiću prvo mesto za projekat uštede energije

Marko Stjepić, student 2. godine diplomskih akademskih studija Fakulteta inženjerskih nauka u KragujevcuNa 42. međunardnoj konferenciji za grejanje, klimatizaciju i hladjenje Marko Stjepić, student 2. godine diplomskih akademskih studija Fakulteta inženjerskih nauka u Kragujevcu,osvojio prvo mesto na takmičenju radova u studentskoj sesiji. Time se kvalifikovao da predstavlja Srbiju na Evropskom takmičenju studenata koje će se održati u Temišvaru 19. aprila 2012.god. pod patronatom organizacije REHVA (Federacija Evropskih asocijacija za grejanje, ventilaciju, i klimatizaciju).
U studentskoj sesiji u Beogradu učestvovalo je 7 radova studenata iz Beograda, Novog Sada, Niša i Kragujevca. Konferencija je održana od 30.11.-02.12.2011. u Sava centru u Beogradu
Marko je svoj rad pod nazivom „Energy savings with thermo-regulating valves“ spremio pod mentorstvom prof. Milorada Bojića. U okviru svog rada Marko je predstavio mogućnost uštede energije koršćenjem termoventila u jednoj porodičnoj kući. U njemu je pokazao koje su prednosti korišćenja termoventila i koliko se energije, a ujedno i novca štedi uvođenjem termoventila.
Prisutni su uvideli kvalitet rada i nagrada nije izostala. Marko je kao nagradu dobio plaćenje troškove kotizacije, putovanja i smeštaja da bi učestvovao kao predstavnik Srbije na Evropskom studentskom takmičenju u predstojećoj REHVA konferenciji u Temišvaru.
Ovo nije prvi put da student Fakulteta inženjerskih nauka u Kragujevcu, osvoji prvo mesto na takmičenju na studentskoj sesiji KGH konferencije. Prošle godine je to učinio Jovan Jakovljević na takmičenju studenata osnovnih studija. Marko i Jovan su već više godina članovi odeljka ASHRAE organizacije na našem fakultetu čiji je savetnik profesor Milorad Bojić.

You may also like...