Najnezdravije zemlje na svetu

Ne-zarazne bolesti (NZB) kao što su bolesti srca, rak i dijabetes su sada glavni uzrok preuranjenih smrtnih slučajeva širom sveta, ubijajući više od 36 miliona ljudi svake godine.

Veliki procenat ovih slučajeva je, uzrokovan izborom zbora nezdravog načina života, kao što su alkoholizam, pušenje i neuravnotežena ishrana.

Nedavni izveštaj Svetske zdravstvene organizacije otkrio je da su mere za kontrolu širenja NZB -a neadekvatne, što je dovelo do toga da zdravstvena agencija Ujedinjenih nacija vrši pritisak na vlade širom sveta da učine više za rešavanje globalne zdravstvene krize.

Na slici ispod su izložene najnezdravije zemlje na svetu i ističe one čiji stanovnici treba da promene način života kako bi smanjili rizik od razvoja bolesti kojima ugrožavaju život.

The Most Unhealthy Countries in the World

The Most Unhealthy Countries in the World

Podaci za ovo istraživanje dobijeni su od Svetske zdravstvene organizacije, CIA World Factbook i World Lung Association. Osobine svake zemlje su rangirane na osnovu tri faktora:

  • Potrošnja alkohola po osobi, godišnje
  • Potrošnja duvana po osobi, godišnje
  • Rasprostranjenost gojaznosti u populaciji

Rangiranje za svaku zemlju je zatim usredsređeno na određivanje koje populacije predstavljaju najveću pretnju njihovom zdravlju kroz štetno ponašanje.

Ključni nalazi

Češka Republika je bila označena kao najnezdravija zemlja na svetu. Građani ove nacije su se pojavili kao neki od najtežih pijanaca, po stanovniku konzumiraju svake godine 13,7 litara čistog alkohola. Zemlja je takođe bila na 11. mestu po broja cigareta koje su pušili svake godine, uprkos tome što su imali neke od najstrožijih zakona o kupovini i konzumaciji duvana u EU.

Istočna Evropa se pojavila kao najnezdraviji region u svetu. Zauzeli su 9 od 10 najviših mesta na ovoj listi zemalja a to su zemlje kao što su Slovačka, Hrvatska i Poljska. Rusija je na drugom mjestu, a Slovenija je na trećem, a njeni stanovnici su 6. najveći potrošači duvanskih proizvoda na planeti, svake godine konzumiraju neverovatnih 2.637 cigareta.

Sjedinjene Države su bile jedina neevropska zemlja koja se plasirala u top 10 zbog toga što ima jednu od najviših stopa gojaznosti u svetu, gdje je 35% odrasle populacije klasifikovano kao “opasna prekomerna težina”. Međutim, relativno niska potrošnja duvana i alkohola sprečila je naciju da postane viša na listi.

Zanimljivo je da se Okeanija pojavila kao najgojazniji region na svetu, sa malim pacifiškim ostrvima na kontinentu gde su mesta nekih od najgojaznijih populacija na planeti. Samoa je prvo rangirana za rasprostranjenost gojaznosti sa neverovatnim 41,6% nacionalne populacije koja je imala indeks telesne mase – BMI preko 30. Tongo, Kiribati, Tuvalu i Fidži su takođe bili u prvih 10 mesta za gojaznost zahvaljujući apetitu za punomasnu, energetski jaku hranu koja je uvezena iz zapadnih društava.

Stanovništvo Avganistana proglašeno je najzdravijim, sa drugom najnižom stopom gojaznosti u svetu, sa samo 2,7% populacije koja ima BMI preko 30. Zemlja je takođe bila na poslednjih 20 po broju cigareta pušenih godišnje (samo 83 ) i piju jednu od najmanjih količina alkohola na svetu, zbog zabrane prodaje i konzumiranja alkohola u zemlji. Afričke nacije su takođe dobro prošle, sa zemljama kao što su Malavi, Niger i Etiopija koje su ušel u najmanje nezdrave populacije na svetu.

Izvor: Clinic Compare

You may also like...