Neuhvatljivi pas iz džungle slučajno uhvaćen kamerom

Kratkouhi pas se retko viđa, ali ovaj oprezni primerak je snimljen izbliza kamerom prvobitno postavljenom za lešinara.

Kratkouhi pas Atelocynus-microtis Galo Zapata Rios

Kratkouhi pas može se naći samo u slivu Amazona. Ne zna se mnogo o tome jer ima tendenciju da izbegavaju kamere – i sve Lary Reeves (right) and Aaron Pomerantz (left)što miriše na čoveka. Zato je bilo posebno iznenađenje kada se pojavio pred kamerom samo 20 minuta nakon što je Lari Reeves, biolog i diplomirani student na Univerzitetu u Floridi, podesio kameru na truplo u nadi da će uhvatiti aktivnost lešinara.

Renata Leite Pitman, istraživač na Djuk univerzitetu, je proučavala vrste 14 godina, bila u Renata Leite Pitmanprilici da obeleži samo njih pet radeći za Nacionalnu Geografiju.

Kratkouhi pas (The short-eared dog – Atelocynus microtis) poznat i kao kratkouhi Zoro je malo poznata vrsta porodice kanida (Toj porodici pripadaju lisica, šakal, vuk, kojot i domaći pas) ali nije blisko povezana sa lisicom ili vukom. Nakon što su proveli nekoliko miliona godina razvoja živeći u kišnim šumama, vrste je potpuno jedinstvena. Ova vrsta je navedena kao skoro ugrožena na IUCN Crvenoj listi.

  • Leite Pitman i drugi sumnjaju da je broj ovih pasa u padu kao rezultat seče šuma i nedostatka njihovog plena, kao i prisustvo domaćih pasa, koji mogu izazvati niz bolesti, kao što je parvovirus – prenosi National Geographic.

 

JAIMI HEIMBUCH

[su_spoiler title=”IZVORI / SOURCES” icon=”plus-circle”]

mother nature network
sites.nicholas.duke.ed
ENTOMOLOGY and NEMATOLOGY NEWS
wikipedia[/su_spoiler]

You may also like...