Obuka za rad na prečišćivačima otpadnih voda

Radovi na postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda u Šapcu se privode kraju, a u toku je i obuka 16 radnika JKP „Vodovod Šabac“, koji će od marta raditi na postrojenju.

Investicija za izgradnju ovog značajnog infrastrukturnog objekta vredna je blizu 20 miliona dinara, a najveći deo sredstava obezbedila je Evropska unija posredstvom IPA fondova.

 

Obuka radnika za rad na prečišćivačima otpadnih voda

  • U ovom trenutku obučavamo više radnika šabačkog „Vodovoda“ nego što su to potrebe postrojenja, jer zelimo da što više ljudi iz našeg preduzeća nauči kako funkcioniše postrojenje. Početak rada se očekuje krajem marta, a biće angažovano 16 zaposlenih. Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, uz Regionalnu deponiju, predstavlja jedan od strateških objekata komunalne infrastrukture i najvažnijih investicija za Šabac. Ovim se rešava problem prečišćavanja voda za grad Šabac i prigradska naselja, ali i prečišćavanja otpadnih voda za industriju. To istovremeno znači i razvojne šanse jer su takvi objekti značajna referenca za grad naročito kada je reč o privlačenju investitora jer takve objekte neće morati da grade sami, ali i kada govorimo o proizvodnji zdrave hrane na koju Šabac računa u narednim godinama – ukazao je Aleksandar Prodanović direktor JKP „Vodovod Šabac“.

On je najavio još jednu veliku investiciju, liniju mulja, planiranu da se realizuje u naredne dve godine. Ovu investiciju će finansirati Grad Šabac i Republička direkcija za vode sa po sa 1,1 milion evra.

Imanuel Vorster, menadžer projekta, precizira da se postrojenje nalazi u fazi „mokrog“ testa, kome je prethodio “suvi” test u trajanju od blizu dva meseca.

  • Obuka za rad na postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda trajaće dva meseca. Zaposlene ćemo obučiti da rade sa mehaničkom i elektro opremom koja je već na postrojenju, kao i „skada“ sistemom koji kontroliše celokupan proces – rekao je Vorster,i dodao da su svi predavači iz Nemačke.

Prečišćavanje otpadnih voda je od izuzetnog značaja za unapredjenje kvaliteta života gradjana, za poboljšanje kvaliteta vode u reci Savi, za bolje vodosnabdevanje nizvodno od Save. Projekat donosi dvostruku korist: sa aspekta zaštite životne sredine i ekonomskog aspekta, ali njegova centralna vrednost je poboljšanje kvaliteta života gradjana.

Izvor: Šabac.rs

You may also like...