Održivi razvoj u Aranđelovcu

Za uspešno sprovođenje Strategije održivog razvoja i dostizanje postavljenih ciljeva neophodno je angažovanje svih zainteresovanih strana u društvu, kao i podizanje svesti o značaju ove teme. Tim povodom u Aranđelovcu je održan skup pod nazivom ”Zajedno ka održivom razvoju”.

konferencija - Zajedno ka održivom razvoju u AranđelovcuZajedno ka održivom razvoju u Arandjelovcu

Sprovođenje koncepta podizanja svesti o značaju i pojmu održivog razvoja podjednako je značajno i na globalnom i na nacionalnom nivou, pri čemu je za građane najznačajnije sprovođenje na lokalu. U tom cilju Kabinet potpredsednika Vlade za evropske integracije, kao institucija nadležna za koordinaciju sprovođenja Strategije, započela je u Aranđelovcu informativno edukativnu kampanju za predstavnike lokalne samouprave, civilnog društva, privrede i zainteresovane građane. Ovaj skup je prvi u nizu, u okviru informativno edukativnih aktivnosti koje će tokom 2011 godine, biti sprovedene širom Srbije.

Darinka Radojević - koordinator projekta

Darinka Radojević – koordinator projekta

  • Značaj sprovođenja Strategije na lokalnom nivou je izuzetan jer lokalne samouprave su nadležne u preko 26 aktivnosti koje su predviđene našim Nacionalnim planom. Želimo da ovom kampanjom pomognemo – kako kaže Darinka Radojević koordinator projekta, da lokalna samouprava napravi razliku između teorijskog i praktičnog pristupa sprovođenja održivog razvoja, ali i da čujemo od njih koje sve probleme imaju i na koji način mi možemo da im pomognemo.

Na današnjem skupu lokalnim samoupravama je ukazano na potrebu donošenja lokalnih planova i strategija održivog razvoja.

prof. dr Slobodan Milutinović - Univerzitet u Nišu

prof. dr Slobodan Milutinović – Univerzitet u Nišu

  • Mi imamo 167 opština u Srbiji, neke od njih imaju razvijene kapacitete, pa je već urađeno tridesetak lokalnih strategija održivog razvoja – prema rečima prof. dr Slobodana Milutinovića, sa Univerziteta u Nišu, za sve opštine koje nisu spremne da ih donesu postoje načini da se one osposobe i različite vrste pomoći da bi dobile jedan takav dokument.

Grad Kragujevac će tokom naredne godine realizovati jedan projekat podrške lokalnim samoupravama na teritoriji Šumadije koji imaju znatno manje administrativnog kapaciteta.

Zajedno ka održivom razvoju

  • U pripremi su zajednički projekti iz oblasti zaštite životne sredine i ekonomskog razvoja – kako ističe Srđan Matović član Gradskog veća Kragujevca, nada se da će imati dovoljno razloga za saradnju u uspostavljanju Zelene ekonomije u Šumadiji , a da će doprinos opštine Aranđelovac i svih drugih opština na teritoriji Šumadije biti veliki u svim koracima koji u budućnosti slede.

Usvajanjem Nacionalne strategije Srbija se opredelila za koncept održivog razvoja kao načina za postizanje ekonomskog i društvenog napretka uz očuvanje životne sredine.

Pored uključivanja lokalnih samouprava, Nevladinih organizacija, privrede i obrazovnih institucija poseban akcenat u kampanji biće svakako dat i medijima u proces sprovođenja Strategije. Imajući u vidu njihovu ulogu i značaj u podizanju kapaciteta javnosti za uključivanje u proces donošenja odluka, kao i njihov presudan značaj na podizanju svesti građana u neophodnosti promena navika i odgovornijeg ponašanja, pokrenuta je kampanja – edukacija urednika i novinara nacionalnih i regionalnih medija koji se nastavlja i na lokalnom nivou. Tim povodom istog dana održan je u Aranđelovcu okrugli sto na temu Uloga i značaj medija u sprovođenju koncepta održivog razvoja u Srbiji, a urađena je i Analiza medijske scene u oblasti održivog razvoja u Srbiji.

You may also like...