Početak velikog projekta navodnjavanja u Srbiji

Ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Dušan Petrović i predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić, 12. aprila 2012. godine, označili su u selu Kruščić, opština Kula, početak radova na velikom projektu navodnjavanja u Srbiji. U ovaj projekat u naredne četiri godine biće uloženo oko pet milijardi evra.

  • U predstojećem četvorogodišnjem periodu trebalo bi da bude navodnjavano 1,1 miliona hektara poljoprivrednog zemljišta, odnosno šest puta više nego do sada. Ove godine iz budžeta je za ovaj projekat izdvojeno pet milijardi dinara – rekao je tom prilikom ministar Petrović.

U predstojećem četvorogodišnjem periodu trebalo bi da bude navodnjavano 1,1 miliona hektara poljoprivrednog zemljišta, odnosno šest puta više nego do sada. Ove godine iz budžeta je za ovaj projekat izdvojeno pet milijardi dinaraPrva faza obuhvata čišćenje 600 kilometara kanalske mreže na 40 lokacija u Vojvodini, iz kojih bi trebalo da bude navodnjavano oko 45.000 hektara. U planu je uređenje i velikog broja ustava i crpnih stanica, što bi trebalo da bude gotovo za oko tri meseca.

Na području Beograda biće do kraja juna očišćeno oko 125 kilometara kanala za navodnjavanje što će obuhvatiti oko 15.000 hektara zemljišta, a u Mačvi će posle čišćenja kanala moći da se navodnjava novih 2.000 hektara zemljišta istakao je ministar i dodao da je plan da u ovoj godini budu očišćeni kanali za navodnjavanje za oko 130.000 hektara i da se izgrade novi kanali za oko 70.000 hektara.

  • Vrednost ovog projekta iznosi 1,2 do 1,3 milijarde evra i to je novac koji je vredno uložiti u Srbiju da bismo mi našu poljoprivredu podigli i omogućili svakom ko se njom bavi da zarađuje više nego do sada – naglasio je ministar Petrović.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić, prisustvujući početku čišćenja kanala u ataru Kruščića, rekao je da će za pet godina Vojvodina imati četvrtinu poljoprivrednih površina pokrivenih sistemima za navodnjavanje, što je bolje od proseka zemalja Evropske unije koji iznosi 17 odsto.

  • U narednih pet godina biće godišnje izdvojeno 1,5 milijardi dinara za izgradnju dvosmernih sistema za navodnjavanje i odvodnjavanje. Iz Republičkog budžeta će godišnje za tu namenu Pokrajini biti dotirano još 500 miliona dinara- kazao je Pajtić.

Na području sela Kruščić biće očišćeno oko 11 kilometara kanala, a posle izmuljavanja 43.000 kubika mulja, gradnje dve nove i sanacije jedne postojeće ustave, taj sistem će postati dvonamenski. Radovima koje izvodi vodoprivredno preduzeće Bačka, biće omogućeno navodnjavanje oko 1.000 hektara zemljišta.

You may also like...