Požar u pogonu fabrike Kord

Republička inspekcija za zaštitu životne sredine utvrdila je vanrednim inspekcijskim nadzorom da je danas oko 15 časova došlo je do požara u pogonu fabrike ”Korddoo u stečaju, delu Holding kompanije ”Viskoza” iz Loznice. U požaru nije bilo povređenih.

požar u fabrici

Prema prvim informacijama, požar je nastao prilikom sečenja opreme sa delovima od plastike i vrlo brzo zahvatio ostali deo opreme i istalacija. Fabrika se zbog stečaja nalazi u postupku demontaže i sečenja. Požar koji je pratio gust i crn dim, lokalizovale su vatrogasne jedinice oko 19 časova, a očekuje se da će u potpunosti biti ugašen do 23 časa. Vatrogasne ekipe dežuraće i tokom noći.

Osim pripadnika Sektora za vanredne situacije, na licu mesta bio je istražni sudija iz Loznice, republički inspektor za zaštitu životne sredine, kao i ovlašćena stručna kuća Zavod za javno zdravlje Šabac koja je izvršila uzorkovanje zagađujućih materija u vazduhu. Detaljan uviđaj će biti obavljen tokom sutrašnjeg dana.

Požar se dogodio u pogonu koji je 300 do 400 metara udaljen od bazena sa rezervoarima, u kojima se nekada nalazilo 540 tona ugljen disulfida. Ta opasna materija je tokom leta 2010. godine, uz finansijsku pomoć Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja, dislocirana i izvezena u Indiju i Indoneziju. Na predmetnoj lokaciji nalazi se još oko 20 tona zaprljanog ugljen disulfida koji, prema planu treba da bude izvezen do kraja septembra 2010. godine.

You may also like...