“S.O.S. za Jadran”

SAOPŠTENJE:

U službenom Programu rada Vlade RH, među ključnim smernicama iz energetike navodi se kako će Vlada sprovesti “moratorij na dosadašnji projekt istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na području Jadranskog mora.” Koalicija udruzenja “S.O.S. za Jadran” pozdravlja ovo opredeljenje, za koje se aktivno i argumentovano zalaže od početka pripreme tog štetnog i prljavog projekta. Niz istraživanja javnog mnjenja svedoči da se nafti iz Jadrana protivi i većina građana i građanki.*

Moratorij na bušenje Jadrana apsolutni je minimum ispod kojeg ne sme ići zemlja kojoj more i turizam doslovno život znače.

“S.O.S. za Jadran”

Međutim, nije do kraja jasno odustaje li Vlada trajno i stvarno od bušenja Jadrana ili pak semantičkim doskočicama (“dosadašnji projekt”) ostavlja odškrinuta vrata za njegov nastavak u nekom novom obliku odnosno aranžmanu.

  • Moratorij na bušenje Jadrana apsolutni je minimum ispod kojeg ne sme ići zemlja kojoj more i turizam doslovno život znače. Šta više, potrebno je trajno odustajanje od ovog projekta. Ove godine beležimo rekordan rast pa se prihodi od turizma penju na 9.3 milijarde eura, dok smo se prethodnih godina kretali oko 7.5 milijardi. Ako nova Vlada stavlja naglasak na gospodarstvo i financije, već su ove brojke dovoljne da se bušenju Jadrana kratko i jasno kaže – zbogom zauvijek! – izjavio je Zoran Tomić iz Greenpeacea.

Most je već u svom izbornom programu najavio “puni otklon od ugljikovodika u energetici”, dok je HDZ imao kontradiktorne stavove o ovom pitanju. Tako je predsjednik HDZ-a, g. Tomislav Karamarko uoči izbora javno poručio kako “opasni eksperimenti s bušenjem nafte na Jadranu nisu najbolje rješenje”. Sasvim suprotna namera nalazi se u pisanom odgovoru HDZ-a na stavove Mosta krajem studenog gdje su zagovarali još intenzivnije istraživanje ugljikovodika. Tada su poručili: „ (…) cilj nam je ubuduće omogućiti intenzivnija istraživanja i to u svim perspektivnim područjima, kao što su Panonski bazen, Dinaridi te Jadran (cijeli odgovor).“ **

  • Pozivamo premijera Oreškovića te čelnike Mosta i HDZ-a, kao vodeće ljude nove Vlade RH, da u suradnji s verodostojnim stručnjacima i zainteresovanom javnošću izrade novu energetsku strategiju temeljenu na održivom razvoju, u kojoj samim time neće biti mesta za nove fosilne projekte – izjavio je Bernard Ivčić iz Zelene akcije.

Eksploatacija ugljikovodika iz Jadrana pridonijela bi globalnim klimatskim promjenama čije posledice osećamo i kod nas. Hrvatska je jedna od 196 zemalja koje su u Parizu u prosincu 2015. donele novi međunarodni sporazum prema kojem globalni porast temperature treba zadržati na 1.5°C, a koji će biti formalno potpisan 22. travnja. To u praksi znači zaustavljanje novih projekata eksploatacije fosilnih goriva te snažno okretanje obnovljivim izvorima energije za koje upravo na Jadranu imamo fantastične uslov.

“S.O.S. za Jadran” je koalicija okolišnih udruzenja čiji je cilj očuvati cijeli Jadran od naftnog zagađenja. Tokom kampanje održano je više od 20 akcija, 3750 građanki i građana poslalo je primedbe na projekt, a mnogi su se uključili u aktivnosti protiv bušenja Jadrana u više od 20 gradova i otoka. Ovo su samo neki od primera koji pokazuju koliko je ključno za najavu moratorija bilo protivljenje građana i građanki, kao i kampanja “S.O.S. za Jadran”.***

You may also like...