Koncesija za izgradnju hidroelektrane Buk Bijela

 

Elektroprivreda Republike Srpske u narednih 15 dana dobiće koncesiju za izgradnju hidroelektrana Buk Bijela. Glavni nosilac projekta biće Hidroelektrane na Drini.

I pored lošeg dotoka rijeke Drine, He uspjele su da premaše plansku proizvodnju za prošlu godinu, u visini od 913 gigavat časova proizvedene električne energije

  • Za prvu polovinu godine proizveli smo 70 odsto el.energije, a u drugoj polovini ostalih 30 odsto , i što smo u poslednja tri meseca imali takav dotok rijeke Drine koji nije zabeležen kako hidroelektrana Radi – rekao je direktor HE na Drini, Mile Lakić.

Odlukom Vlade u narednih 15 dana EPRS dobiće koncesiju za izgradnju HE Buk Bijela, a glavni nosilac ovog projekta biće upravo HE na Drini

Elektroprivreda RS, Trebinje

  • To je projekat na čiju se realizaciju čekalo nekoliko decenija i gradiće ga EPRS i HE Višegrad kao glavni nosilac. Na ovaj način Vlada trajno demantuje sve one koji su sumnjali da li Vlada dovoljno odgovorno i ozbiljno misli o interesima svojih državnih kompanija, i o interesima Republike Srpske kao države. Mislimo krajnje odgovorno i ozbiljno i zato smo odlučili da učinimo ovakav korak – rekao je ministar industrije, energetike i rudarstva u Vladi Republike Srpske, Petar Đokić.

Do 2018. godine HE na Drini u modernizaciju će uložiti oko 36 miliona maraka.

  • Od toga 18 odsto za zaštitu životne sredine.Oni to čine imaju obnovljenu ekološku dozvolu.Јedan primer zavisnog preduzeća kako bi mnogi privredni subjekti trebalo da se ponašaju –naveo je ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenko Golić.

Znatna sredstva biće uložena u postojeće objekte, da bi pogonska spremnost postrojenja za proizvodnju električne energije bila na najvišem nivou.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

You may also like...