Smiruje se veliki talas na Drini

Posle četiri dana velike vode u drinskom slivu, od petka, 3. decembra prepodne, Drina se smiruje i na profilima protočne hidroelektrane „Bajina Bašta“ dostiže dotok od 2.780 metara kubnih u sekundi.

Reverzibilna elektrana HE Perućac

Mijodrag Čitaković, direktor Privrednog društva „Drinsko-Limske hidroelektrane“ kaže da se drinski talas smiruje i da će najverovatnije već u podne opasti na 2.500 metara kubnih u sekundi.

  • Bilo je i ranije velikih voda na Drini, ali nikada ovako veliki talas nije ovoliko dugo trajao kao ovaj sada. Maksimalni dotok bio je 3.900 metara kubnih u sekundi, a velika voda niz limsko-drinski sliv krenula je još 29. novembra. Padavine su bile obilne, a stanje je dodatno pogoršao sneg koji je pao u severnoj Crnoj Gori, koji se potom vrlo brzo topio pod kišom i naglim otopljenjem – objasnio je Čitaković.

    Mi smo na Perućcu blagovremeno obavili pretpražnjenje jezera protočne HE „Bajina Bašta“, spustili smo nivo vode za tri metra i dodatno zaštitili i branu i hidroelektranu, a i sve elektrane uzvodno i nizvodno od HE „Bajina Bašta“. Vodeni talas je, međutim, bio isuviše veliki, tako da prelivanje nije moglo da se spreči uprkos tome što su tri agregata na ovoj HE radila punom snagom u datim uslovima. Poznato je da kada dođu velike vode nije moguće postići maksimalnu iskorišćenost hidrokapaciteta, a ipak smo u HE „Bajina Bašta“ za 24 sata, sa tri agregata, jer je jedan u revitalizaciji, proizveli 5,7 miliona kilovat-sati, od maksimalno mogućih 6,6 miliona kWh – ističe Čitaković.

nabujala Drina

Direktor Privrednog društva „Drinsko-Limske hidroelektrane“ kaže da je tokom protekla četiri dana preliveno više vode nego što bi moglo da stane u dva jezera kao što je Perućac, što dodatno ilustruje koliko je veliki vodeni talas ugrozio korito i priobalje Drine. Samo u četvrtak, 2. novembra, preliveno je energetskog sadržaja više od 38 miliona kWh, a akumulacija Perućac može da sadrži oko 30 miliona kWh energetskog sadržaja. Čitaković naglašava da ni ovako veliki vodeni talas nije ugrozio sigurnost brane i hidroelektrane „Bajina Bašta“, jer su one projektovane da propuste 10,6 hiljada metara kubnih vode u sekundi, ali da je nažalost, uprkos preduzetim merama na hidroelektrani, uzrokovao velike poplave u Podrinju.

You may also like...