“Ukus i boje” Šumadije na 9. sajmu preduzetništva

Na Beogradskom sajmu u okviru Međunarodnog sajma preduzetništva ‚‚Biznis baza”, svoje proizvode i usluge predstavilo je oko 300 privrednika i preduzetnika iz Srbije i regiona. Direktor Nacionalne agencije za regionalni razvoj Srbije Ivica Eždenci je na otvaranju 9. međunarodnog sajma preduzetništva, istakao da će i naredne godine nastaviti sufinansiranje projekata preduzetničkih firmi, jer iako su mala i srednja preduzeća najteže pogođena krizom, ipak ona i najviše planiraju nova ulaganja u proizvodnju i opremu. Učesnike Biznis baze pozdravila je i Branka Radovanović, direktorka informatičke kompanije PC, koja je ove godine organizovala prvi informatički inkubator za mala i srednja preduzeća u okviru programa Evropske banke za obnovu i razvoj. Ona je tom prilikom istakla da Srbija može da postane veliki izvoznik informatičkih usluga, a PC je dobar primer za to, jer najviše izvozi u SAD.

Nagrađeni na međunarodnom sajmu preduzetništva ‚‚Biznis baza''

Na Međunarodnom sajmu Biznis baze svoj nastup Šumadija i Pomoravlje posvetili su ruralnoj ekonomiji. ”Ukuse i boje” regiona koji su promovisali preduzetnici iz Kragujevca i opština Svilajnac i Rekovac, njihov zajednički nastup organizovala je Regionalna agencija za ekonomski razvoj.

Nenad Popović, zamenik direktora Regionalne agencije za ekonomski razvoj

Nenad Popović, zamenik direktora Regionalne agencije za ekonomski razvoj

  • Pre godinu dana smo imali nastup na Biznis bazi koji je bio baziran na promociji mogućnosti koje ekologija stvara u pokretanju sopstvenog biznisa. Od tada smo aktivno radili na izradi regionalne strategije održivog razvoja, na osnovu koga je definisano više desetina projekata i programa koji bi trebalo da u narednom desetogodišnjem periodu omogući da se i oblast zaštite životne sredine razvija – ističe Nenad Popović, zamenik direktora Regionalne agencije za ekonomski razvoj. Početkom decembra u Kragujevcu održaće se konferencija pod nazivom Ekologija od planiranja do realizacije, koju organizujemo u saradnji sa Skupštinom grada Kragujevca, koja je – prema rečima Popovića namenjena upravo predstavljanju projekata iz oblasti ekologije, donatorskim organizacijama.

Čitav štand može se reći potiče iz zdrave životne sredine, jer ovogodišnji nastup Šumadije i Pomoravlja je baziran na promociji ruralne ekonomije. Želili su da pokažu sa kojim potencijalima raspolažu, jer najviše je mikro proizvođača, a na ovogodišnjem sajmu Biznis baze izlagalo je oko 35 proizvođača iz regiona Šumadije i Pomoravlja. Uz industrijsku proizvodnju ovo područje, moglo bi značajno zaraditi razvijanjem ruralne ekonomije. Da tradicionalni proizvodi mogu biti dobar posao, kao što je zdrava hrana, potvrđuje i Jelena Krstić iz Stragara.

Jelena Krstić

  • Stragari su voćarski kraj, pa sam se zato odlučila da proizvodim zdravu hranu, i pravim oko 65 vrsta svojih proizvoda, pretežno zimnicu. Svoje proizvode pasterizujem, bez konzervansa – ističe Jelena Krstić.

Tu je i etno turizam koji bi mogao doneti značajne prihode seoskim domaćinstvima, pošto podrazumeva mnogo više od ugostiteljstva.

  • Na ovogodišnjem sajmu predstavljamo naše potencijale kada je u pitanju seoskim turizam, pre svega mislimo na smeštajne kapacitete, na domaćinstva koja se bave ovom privrednom granom, kao i na specijalitete koje oni mogu da pripremaju – rekla je Snežana Milisavljević, direktora Gradske turističke organizacije Kragujevac. Naravno da etno turizam može da bude nešto od čega se živi u Šumadiji, ali je neophodno pre toga raditi na edukaciji stanovništva, ali uz pomoć države i lokalne samouprave koja bi trebalo da prvo izgradi dobru infrastrukturu.

Originalan nastup regiona Šumadije i Pomoravlja, može se slobodno reći da je privukao domaće i strane posetioce, da se upoznaju sa potencijalima ovih regiona, a to je bila i prilika za sklapanje neke nove poslovne saradnje.

You may also like...