ZAŠTITNE MASKE SA NOVIM DIZAJNOM

zastitne-maskeNakon pojave novog gripa preduzeće ‘’Deveti septembar’’ iz Gornjeg Milanovca zaštitne maske proizvodi u tri smene. Pored prodaje na domaćem tržištu, ova kompanija ima vredne i izvozne ugovore.

Pojava novog gripa dovela je do povećanja proizvodnje medicinskih maski, pa je u poslednja dva meseca u preduzeću ’’Deveti septembar’’ povećana proizvodnja, skoro tri puta. Tako je ova kompanija već ispunila godišnji plan proizvodnje. Oko milion i po medicinskih maski je isporučeno inostranom tržištu.

  • Pored našeg tržišta mi snabdevamo maskama i Crnu Goru, deo Bosne i Hercegovine, Makedoniju, a u planu je izvoz i u Švajcarsku ističe direktor marketinga ’’Deveti septembar’’ Tomislav Petrović.

Dnevno se u ovoj kompaniji proizvede 25 hiljada maski, odnosno 750 hiljada mesečno. Očekuje se da za desetak dana proizvodnja bude duplirana, što nameće i proširenje kapaciteta. U kompaniji razmišljaju i o promeni dizajna maski.

  • Naša kompanija proizvodi hirurške, epideomiološke a radimo i na razvoju maski za svaki dan, koje će po rečima Petrovića biti sa ventilom koji neće otežavati disanje, jednom rečju biće udobne za nošenje. Radiće se u dve verzije – za odrasle i dečje maske koje će se najviše koristiti za naše tržište, ističe on.

’’Deveti septembar’’, koji već 15 godina proizvodi medicinske maske, jedino je takvo preduzeće na Balkanu i među retkima u Evropi. Polovinom septembra pakovanje_maskise završava montaža druge linije za maske, koja će dovesti do dupliranja trenutnih kapaciteta, pa će se mesečno proizvoditi oko milion i po maski, što je nekada u ovoj kompaniji bila godišnja proizvodnja.

  • Naša je procena da je srpsko tržište izuzetno slabo snabdeveno ovim maskama, jer prema Petroviću epidemija gripa očekuje se početkom januara, a potražnja za njima biće velika.

Posebna radna grupa Ministarstva zdravlja za primenu plana aktivnosti pre i u toku pandemije gripa raspisala je tender za nabavku oko 8 miliona hirurških maski za zdravstvene radnike. ’’Deveti septembar’’ dao je ponudu za proizvodnju 4 miliona maski. maske

You may also like...