Živom svetu u Bosutu preti izumiranje

Već nekoliko decenija u nazad Srbija se svakodnevno bori sa krivolovom i krivolovcima koji strujom, dinamitom i mrežama vrše totalni izlov ribe.

Poslednjih dana situacija je kulminirala na reci Bosut. Aktivisti Zelene ekološke partije, pokreta Bosut i opštine Šid će uložiti sve napore kako bi sprečili dalje degradiranje reke Bosut i njenog ekosistema i bidiverziteta.

Izlov autohtonih vrsta ribe predstavlja ozbiljan oblik ekološkog kriminaliteta. Krivolov ugrožava postojanje autohtonih vrsta riba, što predstavlja veliki gubitak za lokalnu zajednicu koja može ostati bez jako značajnog resursa. Iako je korišćenje aparata za elektroribolov Zakonom o zaštiti i održivom korišćenju ribljeg fonda strogo zabranjeno i kažnjivo, ribokradice ne prezaju ni zbog krivičnih ni prekršajnih dela i ovakvim nelegalnim ribolovom nanose neprocenjivu štetu ribljem fondu.

sočivica

Pomor ribe na reci Bosut se dešava ne tako neretko, a kao mogući uzrok problema predstavlja sočivica, koja ugrožava kvalitet reke. Veoma brzo se razmnožava, pluta po površini vode formirajući debeli pokrivač na površini reke. Tome doprinose vode koje se slivaju sa okolnih oranica pri čemu u Bosut unose znatne količine azota. On utiče na ubrzani razvoj sočivice, koja uzima svetlost organizmima u vodi i troši kiseonik, što može dovesti do pomora riba i narušavanja biodiverziteta reke. Neophodno je preduzeti hitne mere, ali mehaničko čišćenje ne daje značajne i rezultate. Zagađenju reke Bosut svakodnevno doprinose i neodgovorni građani odlažući smeće na obalu reke, koja je sve više pokrivena nelegalnim deponijama i divljim smetlišta. To samo potvrđuje činjenicu koliko je svest građana o zaštiti životne sredine niska.

Sanacija problema reke Bosut zahteva primenu dugoročnih mera i velika finansijska ulaganja, zbog čega ističemo potrebu velikog projekta, za čiju realizaciju bi se obezbedila sredstva iz EU fondova.

Ivan Karić, narodni poslanik Zelenih Srbije podržava borbu svog zelenog kolege Dejana Bulatovića iz Zelene ekološke partije, i kaže da će o ovom slučaju na Bosutu obavestiti nadležno ministarstvo, kao i skupštinske Odbore za zaštitu životne sredine i poljoprivredu.

Zeleni u Srbiji (Zeleni Srbije i Zelena ekološka partija-Zeleni) pozivaju sva udruženja ribolovaca i zaštitnika i ljubitelja prirode da nam se pridruže u zeleni front i da zajedno uz pomoć institucija države stanemo na put bespravnom i divljem izlovu ribe i uništavanju živog sveta u rekama naše Srbije.

You may also like...