Čišćenje obale

U okviru projekta ’’U susret boljem letu’’ počeo je da se realizuje program zaštite i uređenja jezera Gruža. Dvadesetak radnika angažovano je na prikupljanju otpada i uredjenju obala na ovom jezeru.

Udruženje Magma, kroz projekat ’’U susret boljem letu’’, obećava čistije obale na kragujevačkim jezerima i lepša izletišta za odmor i rekreaciju. Ovog puta akcija se nastavlja na jezeru Gruža, gde dvadesetak radnika uređuju obalu dugu oko 30 kilometara. Njihov posao je da prikupe i selektuju komunalni otpad. Tako je za samo tri dana prikupljeno oko 130 džakova komunalnog otpada, koji će završiti na deponiji u Jovanovcu, dok će PET ambalaža biti reciklirana u gradskom zelenilu.

  • Trenutno se čisti obala pored mosta koji povezuje Kragujevac –Čačak,ali kako kaže Miloš Tomović upravnik zone ’’Zapadna Morava’’sve je uzalud, jer na mestu gde je pre neki dan uklonjen komunalni otpad sada ponovo leže plastične flaše i razni otpad koji za sobom ostavljaju ribolovci.

gruzanski-otpad

Svako ko dođe mora da ostavi obalu čistu, a onaj ko zagađuje mora i da odgovara,  pravilo je koga bi trebalo da se pridržavaju svi koji dođu na ovo jezero. Da to nije uvek tako, govori podatak da su se, i nakon uklanjanja divljih deponija sa obala ovog jezera, posle samo nekoliko dana pojavile nove.

U okviru ovog projekta najduže će se raditi na Gružanskom jezeru, jer je dužina obale preko 40 kilometara i dosta je zapuštena. Nadamo se da sve to, zahvaljujući nemarnim posetiocima ovog jezera, neće biti uzaludno. Izvođač ovih radova je Sportski centar Mladost.

You may also like...