Kada priroda osvaja oružje

Čak i kada se ljudi prema prirodi odnose neodgovorno i sa nepoštovanjem, ona je sposobna da od ljudskih grešaka napravi nešto pozitivno, a ovo oružje koje je “osvojila” predstavlja svojevrstan dokaz
Gotovo da nema dela planete na kome nisu vidljive posledice rata i ljudskog razaranja, ali ako išta na svetu uspeva iznova da stvara genijalna rešenja to je priroda.
Priroda  svojom kreativnošću uspešno skriva ožiljke ratova i ono što je nekada služilo ubijanju sada pretvara u “dom”.

Podvodni tenk

Američki tenk tipa M42 Daster sa 40-milimetarskim protivavionskim topom nekako je završio na dnu Crvenog mora kod Jordana. Nekada moćno oružje postalo je mali koralni greben i stanište za razne ribice koje u njegovoj unutrašnjosti imaju siguran zaklon od predatora.

Limena džungla

Američka amfibija koja je nekada služila za iskrcavanje sada leži u džunglama Palua gdje služi prirodi kao žardinjera.
Rđa koja se uhvatila na površini ne smeta biljkama da rastu i razmnožavaju se u ovom neobičnom staništu.

Farenbergerov Meseršmit

Mediteran je oduvijek bio pun raznih olupina ratnih i civilnih brodova, a od 20 veka, Sredozemno more počelo je da se puni i oborenim avionima.
Ovu olupinu njemačkog Meseršmita iz Drugog svetskog rata koji je oboren iznad Sredozemnog mora u blizini francuske obale rado posećuju ronioci. Avion koji sada leži na nekih 45. metara dubine je oboren 7. marta 1944. godine, par meseci prije nego što su se saveznici iskrcali u Provansi.
Pilot Hans Farenberger uspeo je da se katapultira i preživi, a ovaj nekadašnji ponos nemačkog Luftvafea prepustio je algama koje su iskoristile tvrdu površinu kako bi se zakačile.

Pilot na dnu mora

U blizini Havajske obale, na dnu leži Korser borbeni avion iz Drugog svjetskog rata. Osim ribicama i morskoj vegetaciji, avion je poslužio i kao zabava ovom hrabrom roniocu koji se nije ustručavao da sjedne u ostatke kokpita i provede koji minut maštajući da je na nebu, a ne pod morem.

Šerman na plaži

Ovaj M4 Šerman tenk nekada je predstavljao strah i trepet, međutim poslednju misiju imao je na nezahvalnom mestu – plaži koju je danas prekrilo more. Tako njegova olupina sada tek pomalo viri iznad površine vode u vreme oseke, privlačeći pažnju turista i slučajnih prolaznika.

Svemogući kaktus

Napušteni ruski tenk u Eritreji u potpunosti su osvojili kaktusi pretvorivši ga u svojevrsnu saksiju. Još jedan dokaz dovitljivosti prirode i njenog umetničkog dara.

Bulbulov top

Ptica Belouhi bulbul nastanila se na cijevi od topa kojeg su Sovjeti ostavili pri povlačenju iz Avganistana. Ova vrsta, koja je karakteristična za Bliski istok i srednju Aziju, vrlo je prilagodljiva, što se vidi po ovoj jedinki koja je sagradila gnjezdo, ukrotivši na taj način ovu nekada smrtonosnu napravu.

Saksija iz Saseksa

Ovaj tenk iz Drugog svetskog rata nalazi se u Zapadnom Saseksu u Velikoj Britaniji. Nekada je koristio kao meta za artiljerijske vežbe a sada je skoro u potpunosti progutan vegetacijom koja je pronašla put kroz svaku pukotinu i šušljinu.

(NN, Newsweek.rs)

You may also like...